Svensk Handel

E-handeln utvecklas sämre än handeln totalt i augusti

Dela

Svensk Handels E-handelsindikator för augusti månad visar att e-handelns omsättning, mätt i svenska konsumenters e-handel från enbart svenska aktörer, minskade med 1 procent jämfört med samma månad föregående år men ökade med 3 procent om e-handeln från utlandet också inkluderas.

Augusti månads negativa e-handelsutveckling i Sverige innebär att omsättningen minskat i e-handeln sex av åtta månader hittills i år jämfört med fjolårets jämförelsemånader. Totalt under året från januari till och med augusti har omsättningen i e-handeln i Sverige minskat med 4 procent. När e-handeln från utlandet inkluderas är minskningen 3 procent.

Det innebär att e-handeln i löpande priser utvecklas sämre än handeln totalt när även försäljning i butik inkluderas. Volymförsäljningen bedöms, eftersom inflationen fortsatt är betydligt högre än normalt, ha minskat med minst 10 procent hittills i år i e-handeln.

- Många konsumenter fortsätter att jaga lägsta pris på nätet men vänder sig också i allt högre grad till starka varumärken som de har en relation till och som lyckas ge rätt form av erbjudanden vid rätt tidpunkt, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

- Många e-handlare i mellansegmenten som fram till nu bara fokuserat på stort utbud, räckviddsannonsering online och tillväxt utan lönsamhet, går sannolikt en väldigt tuff höst tillmötes, säger Per Ljungberg.

För fjärde månaden i rad var det fler som e-handlade än under samma månad förra året. Det genomsnittliga köpbeloppet har dock minskat betydligt i år jämfört med 2022 vilket medfört att också omsättningen i e-handeln minskat flertalet av årets månader.

Vissa branscher står dock emot konjunkturen bättre än andra. Kläder och skor hade exempelvis en stark augustimånad och har vuxit med 9 procent i omsättning hittills i år.

- Att fler handlar på nätet visar att e-handeln fortsatt är väldigt stark. En mycket stor andel av köpen i fysiska butiker inleds med att konsumenterna gör research på nätet, och här är vi bara i inledningsfasen av en utveckling som kommer accelerera när generative AI når ännu större genomslag hos både handlare och konsumenter, säger Per Ljungberg.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Länkar

Om Svensk Handel

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Vår främsta uppgift är att påverka och förbättra villkoren för handelns företag för att på så sätt bidra till att stärka handeln och öka medlemsföretagens lönsamhet.
Vd för Svensk Handel är Sofia Larsen och ordförande är Anders Svensson.

Svensk Handel (Swedish Trade Federation) is the employers’ organization serving the entire trade and commerce sector. We represent commercial enterprises on issues concerning employment and economic policy. Svensk Handel is tasked with creating the best trading conditions for commercial enterprises of all sizes. We unite 9000 member companies and around 300 000 employees, active across various branches of retail and wholesale trade.
Sofia Larsen is CEO of Svensk Handel and Anders Svensson is the Chairman of the board.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: E-handelsnavet Kalmar i fokus under Black Week – Svensk Handels VD besöker Nordic Nest den 21 november16.11.2023 10:25:17 CET | Pressinbjudan

Kalmar har de senaste åren vuxit fram som ett av de viktigaste e-handelsnaven i Sverige. Branschen skapar såväl jobb som skatteintäkter och ett exempel på detta är inredningsföretaget Nordic Nest, som nu är en av Kalmars största privata arbetsgivare. Svensk Handel och Kalmar Science Park bjuder in till pressträff i Nordic Nests lokaler på tisdag 21 november kl 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum