Region Norrbotten

Slut på långa arbetspass med nya regler

Dela

Från 1 oktober kommer EU-direktivets regler för dygnsvila att träda i kraft. Reglerna gäller alla som jobbar inom Sveriges regioner och kommuner.

– Att fortsätta låta våra medarbetare jobba heldygn skulle innebära att vi bryter mot skyddslagstiftning och kollektivavtal, säger Moa Bjerner som är chef för en av divisionerna inom länssjukvården.
– Att fortsätta låta våra medarbetare jobba heldygn skulle innebära att vi bryter mot skyddslagstiftning och kollektivavtal, säger Moa Bjerner som är chef för en av divisionerna inom länssjukvården. Pär Bäckström Inga restriktioner

Direktivet bygger på gällande skyddslagstiftning som ger varje medarbetare rätt till elva timmars vila under varje 24-timmarsperiod. Reglerna bygger på forskning som visat att dygnsvila är hälsofrämjande.

EU-kommissionen har granskat Sverige och funnit brister i det centrala kollektivavtalet. SKR och centrala fackliga företrädare har därför tecknat ett nytt avtal som kommuner och regioner måste följa.

Schemat ändras för många

Förändringen innebär schemaförändringar i en majoritet av Region Norrbottens verksamheter.

– Det finns medarbetare som ser positivt på återhämtning med minst elva timmar mellan varje pass, men många är missnöjda med att schemat kommer att ändras. Vi har full förståelse för att det kan blir svårare att få ihop privatliv och nuvarande livsstil när schemat ändras. Vi hoppas att det finns fler anledningar än långa arbetspass som gör att man väljer att jobba i vården, säger Moa Bjerner, divisionschef inom länssjukvården.

Skulle bryta mot lagen

Scheman som från 1 oktober inte följer dygnsviloreglerna kommer innebära att arbetsgivaren begår brott mot skyddslagstiftningen och det centrala kollektivavtalet.  Medarbetare runt om i Norrbotten och övriga Sverige vill nu att arbetsgivarna ska begära dispens för att få fortsätta med de gamla schemamodellerna där man jobbar heldygn och sedan är ledig längre perioder.

– Det är ett missförstånd att tro att det bara är att söka dispens och efter det fortsätta som vanligt, konstaterar Moa Bjerner.

Dispenser ansöks från SKR för varje enskild specifik vårdenhet. Ett eventuellt godkännande kommer ske utifrån verksamhetens behov och utan hänsyn till önskemål kring schemat som enskilda medarbetare har. De dispenser som kan ges kommer att vara tidsbegränsade och bara innebära en tillfällig tidsfrist för att hitta schemalösningar som säkrar rätten till dygnsvila. En eventuell dispens skulle träda i kraft tidigast i februari 2024.

– Det spelar faktiskt ingen roll vad vi som arbetsgivare tycker, att fortsätta med långa arbetspass skulle vara att bryta mot lagen.

Kontakter

Moa BjernerChef Division Länssjukvård 1

Division Länssjukvård 1 omfattar delar av Norrbottens specialistvård, till exempel akut omhändertagande.

Tel:072-214 52 57moa.bjerner@norrbotten.se

Länkar

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye