Regeringen lämnar välfärdskrisen åt kommunerna

Dela

Idag presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sitt förslag till budget 2024. Det rödgröna styret i Stockholm saknar avgörande finansiering av välfärd och klimatomställning. Sveriges Kommuner och Regioner bedömer att det på välfärdsområdet saknas 18 miljarder för att kunna upprätthålla dagens nivå.

Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V). Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner

– Regeringens agerande idag kommer stå samhället dyrt imorgon. Kristersson och Svantesson har aktivt valt att inte satsa de resurser som krävs för att klara välfärden och rusta Sverige för framtiden. De resurser som skolan inte får idag kommer slå hårt mot arbetsmarknaden imorgon. De investeringar klimatet inte får idag kommer förvärra läget för vår planet imorgon. Det är en kortsiktig och oansvarig politik, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm.

– Det här är en ren nedskärningsbudget för välfärden. Kostnaderna skenar inom vård, skola och omsorg men regeringen vägrar ta sin del av ansvaret och lämnar den bristande finansieringen i kommunens knä. Det är tydligt att villastädning för höginkomsttagare är viktigare för regeringen än den grundläggande finansieringen av vår gemensamma välfärd, säger Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

– Kristerssons budget innebär ett hårt slag för klimatet och ett stålbad för välfärden. Det här är en budget för alla som drömmer om högre utsläpp och mindre resurser till barnen i skolan. I en akut klimatkris sviker den SD-ledda regeringen både klimatet och barnen, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Nyckelord

Kontakter

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Tekniska museet flyttar in i Tensta4.12.2023 10:40:44 CET | Pressmeddelande

Efter 100 år i innerstaden planerar stiftelsen Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation. Etableringen av filialen ligger i linje med Stockholms stads satsning Fokus Järva och bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva. Stockholms stad kommer i nästa kulturnämnd besluta om etableringsstöd till filialen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum