Utfasad sjuklöneersättning – hårt slag mot småföretagen
Regeringens föreslår att ersättningen till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader fasas ut. Det innebär en helomvändning i synen på företagens kostnadsbörda. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna anser att förslaget riskerar slå hårt mot små och medelstora företag.
”Vi satsar på Sverige som företagarland, med vetskapen att välstånd måste skapas innan det kan fördelas” sa Ulf Kristersson i regeringsförklaringen 2023. I september sa Ebba Busch att ”genom bättre utformade och enklare regler … minskar vi företagens regelbörda och administrativa kostnader”. Nu tar regeringen i stället bort ett fungerande system och höjer företagens kostnader för sjukfrånvaro.
– Arbetsgivaren har ett stort ansvar för förebyggande och rehabiliterande åtgärder som håller sjuklönekostnaderna nere, men det måste finnas en balans i systemet. Mycket av sjukfrånvaron är helt oberoende av arbetet, så att lägga ett betydligt större kostnadsansvar på företagen blir bara en börda som inte motiveras av arbetsgivarens ansvar, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.
Regeringen pekar ut risken för felaktiga utbetalningar som argument för utfasningen.
– De felaktiga betalningarna är relativt små, regeringen nämner några enstaka procent. Det kan inte motivera att förmånen avskaffas för alla arbetsgivare, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.
Fakta
När det nuvarande systemet infördes var den administrativa bördan ett avgörande argument. Syftet var att begränsa de kostnader som sjuklöner kan innebära för arbetsgivare, särskilt för små och medelstora företag. Syftet var också att minska den administrativa bördan för både företagen och Försäkringskassan.
Utredningen Ersättning för höga sjuklönekostnader (Ds 2014:15) konstaterade att sjukfrånvaron ser olika ut mellan arbetsgivare av olika storlek och i olika sektorer:
”Sjukfrånvaron ser olika ut mellan olika sektorer och mellan olika stora arbetsgivare. Offentliga arbetsgivare har i regel högre sjukfrånvaro än privata. Mindre arbetsgivare har generellt sett betydligt lägre sjukfrånvaro än större arbetsgivare. Arbetsgivare med tre anställda har i genomsnitt en sjuklönedag per anställd och år. Arbetsgivare med 25 medarbetare har i genomsnitt två sjuklönedagar per anställd och år medan arbetsgivare med över 400 anställda har dubbelt så många sjuklönedagar, dvs. 4 dagar per anställd och år.”
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seOm oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM:s krav i kommande avtalsförhandlingar19.12.2024 08:53:41 CET | Pressmeddelande
Idag växlar IKEM yrkanden med facken och därmed inleds 2025 års avtalsförhandlingar. Ett realistiskt märke behöver sättas och flera åtgärder vidtas för att bibehålla innovations- och kemiindustrins globala konkurrenskraft.
9 reformer för fler utländska forskare till Sverige18.12.2024 13:45:56 CET | Pressmeddelande
Regeringens utredning ”Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter” är klar och förslagen är efterlängtade. Men regeringen behöver gå ännu längre för att främja talangattraktion. IKEM har tagit fram en rapport med nio förslag på reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
Både ris och ros till regeringens FoI-proposition12.12.2024 12:24:16 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. Innovations- och kemiindustrin välkomnar satsningarna på industridoktorander, inriktningen mot biobaserat och cirkulär ekonomi, och inte minst life science. Men IKEM hade önskat att regeringen hade vågat gå längre avseende forskningsfinansieringssystemet.
Flowbased sätter fart på inflationen12.12.2024 08:58:13 CET | Pressmeddelande
I slutet av oktober införde Svenska kraftnät elhandelsmodellen flödesbaserad kapacitetsberäkning. IKEM varnade regeringen om att modellen riskerar leda till ökade elpriser och därmed en påverkan på inflationen. Nu ser det tyvärr ut att ha blivit verklighet.
Vätgassamordning utan vare sig riktning eller mål2.12.2024 16:02:16 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten redovisade idag sitt uppdrag att samordna arbetet med vätgas i Sverige. Slutrapporten slår in flertalet öppna dörrar om vätgasens roll i den gröna omställningen, men drar också slutsatsen att regeringen nu måste få saker att hända. IKEM instämmer i detta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum