Svensk Handel

Svensk Handel kommenterar budgeten: ”Positivt med breda skattesänkningar”

Dela

Svensk Handel välkomnar regeringens fokus på inflationsbekämpning och skattesänkningar som stimulerar hushållens konsumtionskraft. Däremot saknas åtgärder för att sänka företagens kostnader.

Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, kommenterar budgeten
Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, kommenterar budgeten

Inför budgetarbetet hade Svensk Handel tre huvudsakliga önskemål – bekämpa inflationen, stärk hushållens konsumtionskraft och sänk företagens kostnader. När budgeten nu presenterats konstaterar Svensk Handel att regeringen bockar av två av tre av dessa områden.

Svensk Handel är positiva till att det genomförs åtgärder för att stärka hushållens ekonomi samt att inflationsbekämpning fortsatt är prioriterat.

– Det är positivt att det genomförs breda skattesänkningar som skapar andrum för pressade hushåll och som ökar möjligheten att upprätthålla konsumtionen. Inflationen är ett gissel för hela samhället, inte minst för handeln som drabbas av högre kostnader för såväl inköp som hyror. Det är viktigt att regeringen fortsätter med åtgärder för att få ner inflationen, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Däremot behöver mer göras för att sänka företagens kostnader – och då främst arbetskraftskostnaderna.

– Vi ser med oro på hur handeln fortsatt pressas av höga arbetskraftskostnader och skenande hyresökningar. Det försvårar svenska handlares möjlighet att konkurrera internationellt, säger Sofia Larsen och fortsätter:

– Dessutom börjar många företag nu betala tillbaka uppskjutna skatter och avgifter från pandemistöden. Vi tvingas konstatera att många företag riskerar att hamna i en mycket svår ekonomisk situation som i värsta fall kan leda till konkurser och ökad arbetslöshet. 

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: E-handelsnavet Kalmar i fokus under Black Week – Svensk Handels VD besöker Nordic Nest den 21 november16.11.2023 10:25:17 CET | Pressinbjudan

Kalmar har de senaste åren vuxit fram som ett av de viktigaste e-handelsnaven i Sverige. Branschen skapar såväl jobb som skatteintäkter och ett exempel på detta är inredningsföretaget Nordic Nest, som nu är en av Kalmars största privata arbetsgivare. Svensk Handel och Kalmar Science Park bjuder in till pressträff i Nordic Nests lokaler på tisdag 21 november kl 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum