16 författare tilldelas stort stipendium
Sexton författare får Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier på vardera 100 000 kronor. Deras skrivprojekt rör ämnen som 1910-talets kvinnliga pionjärjournalister, kvinnliga föregångare inom svensk diplomati, en modern skapelseberättelse om miljonprogrammet, exil i Järvas, Irans och Frankrikes marginaler och trasiga ungdomar på glid i en småstad. I år söktes stipendierna av 550 personer.

– Det är glädjande att se bredden i teman och ämnesval i det stora antalet stipendieansökningar. Genom stipendierna vill vi bidra både till fler läsupplevelser och till att fler författarskap och perspektiv kan ta plats i litteraturen och i det offentliga samtalet, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.
Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium syftar till att ge författare och översättare möjlighet till fördjupning och arbetsro. Stipendiet går även till översättare för att introducera okända, värdefulla författarskap och språk som annars inte så lätt hittar fram till förlagen.
Stipendierna är ett led i Natur & Kulturs uppdrag att genom läsande och lärande verka för en demokratisk samhällsutveckling.
Stipendiater och projekt inom skönlitteratur:
Åsa Avdic skriver en roman om rivaliteten mellan Bela Lugosi, som spelade Dracula i filmen med samma namn 1932, och Boris Karloff, som spelade Frankensteins monster i filmen med samma namn 1932.
Raja Bahari skriver om en märkvärdig handskrift som återfinns i ett dolt bibliotek på ett bageri i Malmö. I Från ugnar och bröd flyttas handlingen tillbaka till 1920-talets libyska kamp för självständighet. En magisk realistisk roman där arbetsplatsskildring möter litteratur- och kolonialhistoria.
Babak Behdjou skriver om sin mamma vars liv aldrig fick fäste i det nya och barndomsvännen som försvann. Om dödsförakt och dödshot, livsförakt och kärlek. Om avsked innan livet riktigt börjat och allt som pågår i Järvas, Irans och Frankrikes marginaler. Om exilens bottenlösa svärta.
Therese Bohman skriver en roman som utspelar sig i Kolmården, i tre tidsplan från 1980-talet till nutid. I centrum står Hanna, vars bror har försvunnit spårlöst, vilket bildar fond för romanen och dess teman: förlusten, obegripligheten, minnet, sanningen och tiden.
Daniel Boyacioglu diktar en modern skapelseberättelse med Valans spådom i den poetiska Eddan som ramverk, om hur den nya världen kom till och vad som hotar att förgöra den. Den värld som uppstår och hotas är miljonprogrammet och det mångkulturella samhället.
Elis Monteverde Burrau skildrar genom skärvor av fantastik, dagbok och oral history den svenska barncancervården inifrån likt en parasitär uppföljare till Hjalmar Bergmans tragiska magnum opus, Clownen Jac.
Stipendiater inom sakprosa:
Fatima Bremmer skriver ett biografiskt grupporträtt av Klarakvarterens blodsystrar, nätverket Ligan, de kvinnliga journalisterna som från 1910-talet utmanade patriarkatet och förändrade både svensk journalistik och politik. En bok om gruppens storslagna prestationer, medlemmarnas fascinerande liv och okuvliga vänskapsband som höll livet ut.
Tigran Feiler skriver om brott och straff i det förlovade landet vid världens ände. En polyfon true crime-historia i sekelskiftets Argentina där fyra judiska invandrares osannolika livsöden flätas ihop: en myllrande migrantvärld med guldjakt, anarkism, konspirationsteorier och mäktiga traffickingnätverk.
Magnus Florin skriver om Stenåldersatlantis i Svealand, om arkeologi och germansk ideologi med utgångspunkt i arkeologen Sten Florin och hans spekulativa arkeologiska forskning på 1930- och tidiga 40-talet om ett urhem i Svealand för den europeiska stenålderskulturen.
Jonas Fröberg berättar Konsums historia utifrån en familj, butik och trakt i Ångermanland. En historia som sammanfaller med de breda folkrörelsernas uppgång och fall. Enligt författaren är det få folkrörelser som har väckt så mycket kärlek och hat, engagerat så många.
Anna Koblanck skriver en biografi över Birgitta Karlström Dorph, känd som Palmes hemliga agent i Sydafrika. En kvinnlig föregångare inom svensk diplomati och en av de svenska diplomater som gjort störst avtryck i vår samtida värld i och med hennes viktiga roll i kampen mot apartheid.
Annika Persson skriver en biografi över Elsa och Natanael Beskow. Om parets jämlikhetssträvan i en tid och i ett äktenskap som handlade om barnets, kvinnans och arbetarnas rätt. En bok om kärlek och politik.
Stipendiater inom barn- och ungdomslitteratur:
Peter Bergting gör en övernaturlig serieroman som kretsar kring epa-traktorer och de trasiga liv som ungdomar på glid i en småstad lever och hur en liten gnista kan leda till oanade konsekvenser under en ödesdiger sommarnatt.
Helena Öberg gör en bildberättelse tillsammans med Kristin Lidström om växternas obändiga livskraft, om darrande bladnerver som sträcker sig mot ljuset, mycelet i den mörka jorden och hoppet som föds ur förundran, om alltings inneboende längtan och den stora kärleken som ryms i minsta sandkorn och fyller hela universum.
Stipendier inom översättning:
Anna Jansson ska översätta Det kritiska läget för den så kallade K av Aziz Mohammed från arabiska. Romanen från 2017 ger en ny bild av både "den arabiska mannen", det konservativa rika oljekungadömet Saudiarabien och den för svenska läsare bekanta genren "cancerdagbok" – allt i en och samma mörkt humoristiska roman.
Eva-Teresia Lundberg ska översätta Enminutsnoveller av István Örkény från ungerska. Boken från 1968 hör till de viktigaste av Örkénys verk, där författarens ironiska, ofta i symbolik förklädda samhällskritik än idag är högaktuell.
Nyckelord
Kontakter
Sanna WallinKommunikationsansvarig
Tel:076-546 86 93sanna.wallin@nok.seBilder
















Länkar
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Holly Jacksons första vuxenroman släpps på nylanserade Legenda10.4.2025 10:08:58 CEST | Pressmeddelande
Den brittiska bästsäljaren Holly Jackson – författaren bakom den globala succén A Good Girl’s Guide to Murder – är tillbaka med sin första roman för vuxna. Inte död riktigt än är en spänningsroman om en ung kvinna som försöker lösa mordet på sig själv. Romanen släpps samtidigt över hela världen i juli, och blir en av de första titlarna på det återuppståndna förlaget Legenda.
Fortsatt starkt resultat för Natur & Kulturs förlagsverksamhet 202410.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs rörelseresultat före resultatandelar till personalen blev 71 miljoner kronor 2024. Det är det näst starkaste resultatet någonsin för stiftelsen, bara slaget av rekordåret 2022.
Shakespeares samlade dramer i svensk nyöversättning9.4.2025 13:26:47 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kultur ger ut William Shakespeares samlade dramer i nyöversättning av prisbelönte Ulf Peter Hallberg. Det första bandet kommer redan till hösten och innehåller bland annat Romeo & Julia och Macbeth.
Henrik Dorsin får Natur & Kulturs kulturpris5.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs kulturpris 2025 går till komikern och skådespelaren Henrik Dorsin. Kulturpriset delas årligen ut till en person som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Prissumman är 500 000 kronor.
Daniel Waldenström ny ledamot i Natur & Kulturs styrelse4.4.2025 11:00:08 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kultur har utsett Daniel Waldenström till ny ledamot i stiftelsens styrelse. Han ersätter Kjell Blückert som har suttit i styrelsen sedan 2011. Waldenström är professor i nationalekonomi och programchef vid Institutet för Näringslivsforskning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum