Torg i Uppsala får namn efter idrottspionjären Inga Löwdin

Dela

Ett nytt torg i Uppsala får namn efter Inga Löwdin, som var verksam som idrottsledare i Uppsala, och som gjorde stora insatser för kvinnors idrottande. Den 26 september klockan 17.00 hålls en invigning av Inga Löwdins plats. Media är välkomna.

Inga löwdin var framstående inom längdskidor och orientering. Hon är främst hågkommen för sina stora insatser som ledare och för sitt arbete för att kvinnor skulle få delta i VM och OS i längdskidor.
Inga löwdin var framstående inom längdskidor och orientering. Hon är främst hågkommen för sina stora insatser som ledare och för sitt arbete för att kvinnor skulle få delta i VM och OS i längdskidor. Folkrörelsearkivet för Uppsala län

Det nya torget ligger i stadsdelen Kungsängen. På andra sidan Fyrisån ligger Studenternas IP. Det är just närheten till den historiska idrottsplatsen som gjort att namngivningsnämnden valt en idrottskoppling när de valt namn för torget.

– Inga Löwdin gjorde stora insatser för kvinnors idrottande och det känns roligt att uppmärksamma henne genom att hon får namnge en trivsam plats nära en av Uppsalas större idrottsanläggningar, säger Ylva Larsdotter (V), ordförande för namngivningsnämnden.

Invigningen hålls 26 september klockan 17.00. Ordförande för namngivningsnämnden, Ylva Larsdotter och ordförande för idrotts- och fritidsnämnden, Karolina Lundström (V), kommer att hålla invigningstal. IF Thor, som var Inga Löwdins hemmaklubb, arrangerar gång-orientering för alla som vill prova på.

Torget, som ligger vid Fyrisån i höjd med Kungsängsesplanaden, har fått ny gatubeläggning, belysning, planteringar och plats för uteserveringar. Det ger områdets boende och besökare nya ytor att mötas och umgås.

Verkade för att kvinnor skulle få åka skid-VM

Inga Löwdin föddes i Uppsala och var idrottare, idrottsledare och idrottshistoriker. Hon var en av Sveriges genom tiderna största kvinnliga idrottsledare med ett flertal internationella engagemang. Hon var framgångsrik idrottare inom både orientering och längdskidåkning. Som ledare hon hade en rad olika framstående positioner, bland annat som ordförande i Svenska skidförbundet, generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet, ordförande i Internationella skidförbundets särskilda kommitté för kvinnlig längdskidåkning och lagledare för svenska damlandslaget i längdskidor mellan 1949 och 1970.

Inga Löwdin arbetade för att öka intresset för kvinnlig längdskidåkning och för att kvinnor skulle få tävla i VM och OS, vilket realiserades vid OS i Oslo 1952.

Nyckelord

Kontakter

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Glädjande att Gottsunda flyttas ned från särskilt utsatt område till riskområde1.12.2023 08:17:26 CET | Pressmeddelande

Polisen har idag offentliggjort sin lista över de områden i Sverige de bedömer vara särskilt utsatta områden. Dessa delas in i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Uppsala har sedan tidigare ett sådant särskilt utsatt område, Gottsunda-Valsätra. Enligt polisens nya bedömningar ligger området fortsatt kvar på listan men bedöms inte längre vara särskilt utsatt utan anses vara ett riskområde, en lägre grad av utsatthet enligt polisens kriterier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum