Rapport ”Allmännytta till någon nytta?” - Hög tid för bostadspolitiskt ansvarstagande

Dela

I en ny rapport från Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och region Mitt presenteras de kommunala allmännyttiga bostadsbolagens förutsättningar att ge alla kommuninvånare möjlighet att leva i goda bostäder, även i tuffa tider. Rapporten presenterar en klar lägesbild - oron för bostadsförsörjningen är stor.

Är allmännyttan allmännyttig?
Är allmännyttan allmännyttig?

Hyresgästföreningen har gett Kenneth Handberg, journalist och före detta politiker, i uppdrag att undersöka hur kommunerna ser på allmännyttan som sitt bostadspolitiska verktyg. Anser bolagen själva att de ges de bästa förutsättningarna för att ta sitt ansvar i kommunens bostadsförsörjning?

Genom intervjuer med kommunpolitiker och kommunala bolag i stora och små kommuner i Mellansverige undersöks i rapporten förutsättningar för och inställning till att tillgodose alla kommuninvånares möjlighet att leva i goda bostäder, även i tuffa tider.

Rapporten presenterar en klar lägesbild - oron för bostadsförsörjningen är stor. Allmännyttan kan inte göra den nödvändiga skillnaden när deras insatser som mest behövs.

- Svensk bostadspolitik har problem i två dimensioner. Dels de större kommunernas förmåga att skapa bostäder, dels för de mindre kommunerna att få rörelse på en helt stillastående marknad, säger Kenneth Handberg som författat rapporten.

- Bara genom att lyssna på vad kommunerna faktiskt säger kan politiken ta rätt steg. Det är rapportens nytta - för kommunerna känner sig inte lyssnade på. 

Hyresgästföreningen efterlyser ansvarstagande på både kommun och statlig nivå!

Bostadsfrågan måste diskuteras seriöst, både nationellt och på kommunnivå. Hyresgästföreningen har länge förespråkat investeringsstöd och förmånliga bygglån för att stimulera bostadsbyggandet.

- Det är nu dags för staten att ge kommunerna möjligheten att investera utan att tvingas sälja sina tillgångar. Samtidigt behöver kommunerna höja sin röst och ta ansvar för att bostadspolitiken får den uppmärksamhet den förtjänar, säger Helena Frisk, ordförande Hyresgästföreningen region Mitt.

Rapporten visar att stödet för allmännyttan är kompakt i kommunerna. Men förutsättningarna rimmar idag inte med förväntningarna. Det är hög tid för den nationella politiken att agera beslutsamt och kraftfullt.

- Staten måste nu ta sitt ansvar och agera när det står klart att bostadspolitiken står stilla och att allmännyttan, det viktigaste verktyget, behöver skärpas, säger Hans Eklund, ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

Kontakt:

Kenneth Handberg, rapportförfattare 070-585 09 39
Hans Eklund, ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle 070-713 77 03
Helena Frisk, ordförande Hyresgästföreningen region Mitt, 072-320 55 15

Kommuner som förekommer i rapporten:

Uppsala, Tierp, Västerås, Fagersta, Gävle, Nordanstig, Örebro, Laxå, Karlstad, Filipstad, Borlänge, Älvdalen, Eskilstuna och Flen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Är allmännyttan allmännyttig?
Är allmännyttan allmännyttig?
Ladda ned bild
Hans Eklund, ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle
Hans Eklund, ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle
Ladda ned bild
Helena Frisk, ordförande Hyresgästföreningen region Mitt
Helena Frisk, ordförande Hyresgästföreningen region Mitt
Ladda ned bild

Dokument

Följ Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum