Sveriges första professor i sakprosa presenteras på Bokmässan
Sedan första augusti är Anna Jungstrand innehavare av Natur & Kulturs professur i sakprosa vid Linnéuniversitetet. På årets Bokmässa presenteras satsningen på svensk sakprosaforskning och Anna Jungstrand berättar hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige. Bakom satsningen står Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet.

Som Sveriges första professor i sakprosa har Anna Jungstrand en central roll i att etablera en nationell forskningsmiljö på sakprosaområdet, som inkluderar faktabaserade texter som reportage, biografier och läromedel. I en samtid präglad av faktagranskning och desinformation ställs dessa frågor på sin spets, menar Anna Jungstrand.
– I fokus för den forskningsmiljö jag är med och etablerar finns de genrer som på olika sätt hanterar spänningsförhållandet mellan estetiskt uttryck och förmedlingen av kunskap och fakta. Min vision är att föra samman en rad olika aktörer som på olika sätt intresserar sig för detta. Det finns en stark koppling till samtida frågor om faktaresistens, kunskapsförakt, utbildning och forskningsförmedling. Vi behöver bättre förstå konstnärliga och kreativa dimensioner i de sammanhangen för att fördjupa det offentliga samtalet, säger Anna Jungstrand.
Anna Jungstrand är litteraturvetare med bakgrund som kulturjournalist. Hon disputerade 2013 vid Stockholms universitet med avhandlingen Det litterära med reportaget och har sedan dess fördjupat sig i relationen mellan estetiska uttryck och faktaförmedling.
Professuren har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet.
– Vi ser fram emot Anna Jungstrands arbete som Sveriges första professor i sakprosa. God tillgång till fakta att lita på har aldrig varit viktigare för det demokratiska samhällsbygget än nu. I en värld där information ständigt tar nya former är det avgörande att sakprosan utvecklas, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.
Under Bokmässan kommer Anna Jungstrand berätta hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige. Samarbetsparterna kommer också att berätta om ambitionerna med den gemensamma satsningen på svensk sakprosaforskning. Samtalet äger rum fredag 29 september kl. 11 på Litteraturscenen, A01:60.
Nedan följer samtliga programpunkter med Anna Jungstrand under Bokmässan 2023. Läs mer genom att klicka på respektive rubrik:
Fredag 29 september
10:20–10:55
Sanning och stil
Medverkande: Anna Jungstrand, Ingrid Carlberg
11:00–11:25
Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa
Medverkande: Karin W Tikkanen, Piia Posti, Per Kornhall, Lotta Brilioth Björnstad, Anna Jungstrand
Litteraturscenen, A01:60.
Lördag 30 september
11:00–12:00
Att berätta om verkligheten utan att tumma på fakta
Medverkande: Anna Jungstrand, Beate Schirrmacher
Monter B06:69
Forskningsförmedling
Medverkande: Anna Jungstrand, Kim Silow Kallenberg
Monter B06:69
Kontakt: Anna Jungstrand, professor
070-205 69 32
anna.jungstrand@lnu.se
Kontakter
Sanna WallinKommunikationsansvarig
Tel:076-546 86 93sanna.wallin@nok.seBilder


Länkar
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Översättare tilldelas stort pris och stipendium28.9.2023 12:54:18 CEST | Pressmeddelande
Maria Lundgren tilldelas priset Årets översättning för sin konsekventa och passionerade översättning av den australiensiska författaren Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock från 1967. Priset Årets översättning på 100 000 kronor premierar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2022. Årets översättarstipendiat är Isabella Nilsson, hon tilldelas 50 000 kronor.
Två av Sveriges främsta barnboksförfattare skriver läromedel för alla lågstadieelever27.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att de prisade författarna Johan Rundberg och Ingela Korsell tillsammans med Natur & Kultur påbörjar arbetet med ett nytt läromedel i svenska för lågstadiet. Författarna har flera framgångar bakom sig och är verksamma inom genrerna spänningsromaner, deckare och fantasy. 2021 tilldelades Johan Rundberg Augustpriset för sin bok Nattkorpen och Ingela Korsell är författare till bland annat PAX-serien och ledamot av Kulturrådets läsråd, regeringens satsning på läsfrämjande insatser för barn och unga.
16 författare tilldelas stort stipendium21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sexton författare får Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier på vardera 100 000 kronor. Deras skrivprojekt rör ämnen som 1910-talets kvinnliga pionjärjournalister, kvinnliga föregångare inom svensk diplomati, en modern skapelseberättelse om miljonprogrammet, exil i Järvas, Irans och Frankrikes marginaler och trasiga ungdomar på glid i en småstad. I år söktes stipendierna av 550 personer.
Natur & Kultur ger ut sagobok med Bland drakar och dragqueens15.9.2023 11:59:27 CEST | Pressmeddelande
Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap och har mött tiotusentals barn i sagostunder. Nu är de aktuella med den första barnboken av dragshowartister. Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en kreativ och lekfull nytolkning av tre klassiska sagor. – Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare
Åtta forskare får stipendier för populärvetenskapliga bokprojekt14.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier 2023 tilldelas åtta forskare för arbete med olika bokprojekt. De kommer att beröra ämnen som samtidens begränsade förmåga att hantera moderna, komplexa risker, psykisk hälsa och ohälsa, moderna perspektiv på islams historia, hur sillens gåta kan lösas och mycket annat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum