Röda korset

Ny rapport: Så ska traumavården förbättras

Dela

Krig och konflikt. Våld och tortyr. Samtidigt syns inte alla ärr på utsidan. Många kvinnor med erfarenhet av flykt lider idag i tysthet − hindren för att erhålla behandling kan vara många. Nu visar en ny rapport från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering hur traumabehandling kan förbättras.

Många kvinnor med bakgrund av krig, tortyr och flykt lever med både psykisk och fysisk ohälsa. Tyvärr stöter de ibland på hinder som hindrar dem från att få den behandling och vård de har rätt till och behöver. Projektet "Mitt hjärtas syster" har varit aktivt sedan 2021 och syftar till att säkerställa högkvalitativ och jämlik vård för traumatiserade kvinnor med flyktingbakgrund. I den nya rapporten valde forskargruppen att rikta in sig på traumabehandling som erbjuds på de sex behandlingscenter för krigsskadade och torterade som drivs av Svenska Röda Korset i Stockholm, Göteborg, Skövde, Uppsala, Skellefteå och Malmö. 

Rapporten inkluderar analyser av intervjuer med kvinnliga patienter som har genomgått traumabehandling samt insikter från fokusgrupper med vårdpersonalen på dessa behandlingscenter. Rapporten är författad av Linda Jolof och Patricia Rocca, båda verksamma vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö.  

– Resultaten tyder på att den traumafokuserade behandlingen ger positiva effekter, men den kan också upplevas som krävande för både kvinnor och vårdpersonal. I rapporten framgår förslag från de intervjuade kvinnorna och vårdpersonalen om hur vården kan anpassas efter kvinnornas behov, inklusive bättre samverkan och användning av digitala lösningar, säger Linda Jolof, legitimerad psykolog och projektledare för "Mitt hjärtas syster”.  

Rapporten visar att traumafokuserad behandling, med sina positiva effekter på kvinnors hälsa, bör förbättras ytterligare. För att möta behoven hos denna målgrupp är ett holistiskt synsätt på hälsa avgörande, och kvinnorna bör aktivt delta i utvecklingen av skräddarsydda behandlingsstrategier. För att skapa ett sammanhängande och effektivt stödsystem för kvinnor med traumabakgrund är ökad samverkan mellan vården, myndigheter och civilsamhället nödvändig. Dessutom krävs mer inriktad och kulturellt känslig forskning för att utveckla och erbjuda adekvat vård och stöd.  

Kliniska rekommendationer har tagits fram för att förbättra vården och stödet till kvinnor med traumabakgrund. Dessa inkluderar:  

  • Ökad tillgänglighet till vård: Behovet av fler aktörer som kan erbjuda interdisciplinär traumafokuserad behandling för att ta hänsyn till alla aspekter av hälsa betonas.   

  • Kunskapsspridning: Bättre spridning av kunskap om trauma och tillgängliga behandlingsalternativ är viktigt, inklusive utbildning och samverkan mellan aktörer.  

  • Anpassad behandling: Vikten av att anpassa behandlingen efter målgruppens komplexa livssituation, inklusive möjligheten till barntillsyn under vårdbesök och stöd i grupp.  

  • Digitala lösningar: För att öka tillgängligheten föreslås utvecklingen av digitala behandlingsalternativ.  

Dessa rekommendationer är avgörande för att förbättra vården och stödet för kvinnor med traumabakgrund och kommer att främja ett mer holistiskt och anpassat tillvägagångssätt för att bemöta deras specifika behov.  

Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola. 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye