Sju samproduktioner kan nomineras till en Oscar

Dela

Sverige, Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien har redan valt ut Film i Västs samproduktioner som kandidater till en Oscar 2024 i sektionen Best International Feature Film Award. Nu har även Danmark nominerat en samproduktion: Nikolaj Arcels Bastarden. Producerad av Zentropa i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden TrustNordisk

- Sju nationella nomineringar är fantastiskt och ett nytt rekord för Film i Västs samproduktioner. Vi gratulerar alla inblandade. Nomineringarna är också resultatet av ett brett samarbete med producenter och regissörer som vi möter på internationella festivaler. Där lägger vi grunden till samproduktioner som i sin tur lägger produktion eller postproduktion i Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Bastarden (huvudbilden med Mads Mikkelsen) är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Filmen hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig där den var uttagen i huvudtävlan. Filmen visades också i Toronto.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Film i Väst och Oscar 2024

Nominerade filmer Best International Feature Film Award:

  • Sverige: Milad Alamis Motståndaren 
  • Turkiet: Nuri Bilge Ceylans About Dry Grasses
  • Nederländerna: Ena Sendijarevićs Sweet Dreams,
  • Chile: Felipe Gálvez Haberles The Settlers
  • Island: Hlynur Pálmasons Godland 
  • Nordmakedonien: Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners
  • Danmark: Nikolaj Arcels Bastarden


Den 18 december står det klart vilka filmer som går vidare. Då presenteras en första nominering, när 15 filmer väljs ut att gå vidare. Den 23 januari nästa år bantas den listan till fem filmer som slutgiltigt blir nominerade till Oscarsgalan i Hollywood den 10 mars.

Nyckelord

Bilder

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst
Ladda ned bild
Payman Maadi spelar huvudrollen i Motståndaren av Milad Alami. Filmen är Sveriges Oscarkandidat och är producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med FIlm i Väst.
Payman Maadi spelar huvudrollen i Motståndaren av Milad Alami. Filmen är Sveriges Oscarkandidat och är producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med FIlm i Väst.
Ladda ned bild

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye