Natur & Kultur

Två av Sveriges främsta barnboksförfattare skriver läromedel för alla lågstadieelever

Dela

Nu står det klart att de prisade författarna Johan Rundberg och Ingela Korsell tillsammans med Natur & Kultur påbörjar arbetet med ett nytt läromedel i svenska för lågstadiet. Författarna har flera framgångar bakom sig och är verksamma inom genrerna spänningsromaner, deckare och fantasy.  2021 tilldelades Johan Rundberg Augustpriset för sin bok Nattkorpen och Ingela Korsell är författare till bland annat PAX-serien och ledamot av Kulturrådets läsråd, regeringens satsning på läsfrämjande insatser för barn och unga.

Ingela Korsell & Johan Rundberg
Ingela Korsell & Johan Rundberg

Natur & Kultur är sedan länge en etablerad aktör inom läs- och skrivutveckling, inte minst med marknadsledande läromedlet ABC-klubben. "Nu bygger vi vidare på våra framgångsfaktorer för att lära elever läsa och skriva. Det nya läromedlet ska öka kvaliteten på undervisningen, vara baserat på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund och – självklart locka till läsning”, säger Karin Schubert, utgivningschef Natur & Kultur Läromedel och Akademi.

Frågan om svenska elevers bristande läsförmåga är högst aktuell. ”På Natur & Kultur ser vi läsning som en nyckel till att kunna engagera sig i sin omvärld och göra sin röst hörd. Därför utvecklar vi läromedel som stöttar, inspirerar och bidrar till elevernas läs- och skrivutveckling”, säger Katarina Blomqvist, förlagschef Natur & Kultur Läromedel och Akademi.

Johan Rundberg och Ingela Korsell medverkar på Bokmässan 28 sep–1 okt där Johan Rundberg samtalar om vikten av att bryta trenden av minskat läsande och Ingela Korsell om betydelsen av välfungerande och bemannade skolbibliotek. Det nya läromedlet kommer till våren 2025.

Om författarna
Johan Rundberg är författare och har mottagit Augustpriset för sin bok Nattkorpen. Tidigare har Johan Rundberg bland annat skrivit bilderböcker, lättläst och för 9-12-åringar och har en bakgrund inom TV-produktion.

Ingela Korsell är grundskollärare, doktorand i pedagogik och ledamot i Läsrådet. Hon är en av författarna bakom PAX-böckerna. För Natur & Kultur har hon skrivit böckerna om Väsenologi samt serien Mutanterna.

Fler läsfrämjande initiativ
Natur & Kultur är en oberoende stiftelse med uppdrag att främja kultur, bildning och humanistiska värden. Som en del i detta stöder vi en rad läsfrämjande verksamheter och initiativ, bland annat:

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingela Korsell & Johan Rundberg
Ingela Korsell & Johan Rundberg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Översättare tilldelas stort pris och stipendium28.9.2023 12:54:18 CEST | Pressmeddelande

Maria Lundgren tilldelas priset Årets översättning för sin konsekventa och passionerade översättning av den australiensiska författaren Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock från 1967. Priset Årets översättning på 100 000 kronor premierar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2022. Årets översättarstipendiat är Isabella Nilsson, hon tilldelas 50 000 kronor.

Sveriges första professor i sakprosa presenteras på Bokmässan26.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan första augusti är Anna Jungstrand innehavare av Natur & Kulturs professur i sakprosa vid Linnéuniversitetet. På årets Bokmässa presenteras satsningen på svensk sakprosaforskning och Anna Jungstrand berättar hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige. Bakom satsningen står Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet.

Natur & Kultur ger ut sagobok med Bland drakar och dragqueens15.9.2023 11:59:27 CEST | Pressmeddelande

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap och har mött tiotusentals barn i sagostunder. Nu är de aktuella med den första barnboken av dragshowartister. Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en kreativ och lekfull nytolkning av tre klassiska sagor. – Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum