Nu införs broavgift på Skurubron
Från och med den 1 oktober kostar det fyra kronor att åka över nybyggda Skurubron, som förbinder Stockholm med östra Nacka och Värmdö. Avgiften gäller dygnet runt, alla dagar, året runt. Som fordonsägare är man själv ansvarig för att betala in sina avgifter till Transportstyrelsen i tid.
Alla fordon som passerar över den nybyggda Skurubron ska från den 1 oktober betala en avgift på fyra kronor. Broavgiften, eller infrastrukturavgiften, gäller personbilar, lastbilar och bussar som väger mindre än 14 ton. Motorcyklar passerar bron avgiftsfritt.
– Det är viktigt att ha koll på hur man betalar sin broavgift om man kör över bron. Besök gärna Transportstyrelsens hemsida för att läsa mer, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.
Betalning sker i efterskott, för hela månadens samlade avgifter. Ägaren av fordonet som passerat bron får en avi från Transportstyrelsen och där framgår hur mycket som ska betalas. Alla som har en digital brevlåda får avin till den.
Betalning görs med autogiro (endast privatpersoner), e-avi (e-faktura) eller med det inbetalningskort som Transportstyrelsen skickar till fordonsägaren. Vill man betala med autogiro eller e-avi är ett tips att ordna det redan nu. Det gör man hos sin internetbank.
– Många boende i Storstockholm har sedan tidigare autogiro för trängselskatten, men broavgift och trängselskatt är två olika saker och betalas separat. Därför behöver man lägga till autogiro eller e-avi hos sin internetbank om man vill betala broavgiften på det sättet, säger Jonny Geidne.
Betala i tid och slipp extra avgifter
Varje fordonsägare har ansvar för att avgiften betalas in i tid. Annars tillkommer en förseningsavgift på 300 kronor, och om inte heller den betalas blir det dessutom en tilläggsavgift på 500 kronor.
– 300 kronor räcker till många turer över bron så det är en god idé att betala i tid för att slippa extrakostnaden, säger Jonny Geidne.
En broavgift är inte samma sak som trängselskatt, som tas ut i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg. Broavgiften tas ut för att finansiera den nya bron och tas bort när hela kostnaden är betald. Trängselskatten är en statlig skatt som bland annat syftar till att minska trafiken i hårt trafikerade områden. En praktisk skillnad mellan broavgift och trängselskatt är hur de betalas: de kan inte betalas tillsammans.
Transportstyrelsen ansvarar för hanteringen av broavgiften. För övriga frågor om nybyggda Skurubron är Trafikverket ansvarig myndighet.
För mer information:
Nyckelord
Kontakter
Jonny GeidneUtredareTransportstyrelsen
Tel:010-495 65 84jonny.geidne@transportstyrelsen.seMikael AnderssonPresschef
Tel:010-495 40 91mikael.andersson@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.
Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.
Nära nio miljoner passagerare i luften17.10.2024 13:24:22 CEST | Nyheter
Antalet passagerare fortsätter att öka inom utrikesflyget, samtidigt som det minskar inom inrikesflyget. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets tredje kvartal jämförs med samma period året innan.
Lågkonjunkturen bromsar flygets återhämtning11.10.2024 11:02:57 CEST | Pressmeddelande
Det kommer att ta längre tid för flygtrafiken att återhämta sig, än vad tidigare prognoser förutsett. Orsaken är att lågkonjunkturen ser ut att hålla i sig. Samtidigt är det stora skillnader mellan inrikes- och utrikesflyget. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2024-2030, som därmed skrivs ner.
Besiktningsbranschen växer10.10.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Fordonsbesiktningsmarknaden fungerar överlag bra vad gäller trafiksäkerhet, miljö, prisutveckling, teknikutveckling och tillgänglighet. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om marknaden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum