Naturskyddsföreningen

Miljövänliga veckan: Lista med alla lokala aktiviteter

Dela

Miljövänliga veckan drar i gång på lördag den 30 september för att än en gång rikta ljuset på ekologisk mat. På omkring 80 orter runt om i landet ordnas aktiviteter. I år lyfts särskilt den ekologiska osten och Naturskyddsföreningen presenterar undersökningen ”Ekologisk ost” som visar varför det gör stor skillnad för naturen att välja den.

Illustration: Elin Matilda Andersson

– Ost är en produkt där det gör stor skillnad om du byter till ekologisk, eftersom det går åt hela 10 liter mjölk till ett kilo ost. Genom att välja eko-ost bidrar du till fler bin, fjärilar och andra pollinatörer i jordbrukslandskapet. Korna får dessutom vara ute mer och beta och farliga bekämpningsmedel undviks, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Miljövänliga veckan arrangeras den 30 september–8 oktober och uppmanar i år till att byta till ekofrukost. Särskilt lyfts ekologisk ost som en av de mer ”bortglömda” varorna i matbutiken. Svenska folket är riktiga storätare när det kommer till hårdost – varje person äter 13 kilo per år, och konsumtionen ökar. Men bara 2 procent av osten som säljs är ekologisk. Det vill Naturskyddsföreningen ändra på under Miljövänliga veckan.

Undersökningen ”Ekologisk ost” visar fördelarna med att välja eko-ost, bland annat undviks stora mängder miljöskadligt konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel. Underlaget innehåller också en översikt över vilka ekologiska ostar som finns på marknaden.

– Tyvärr finns det få ekologiska ostar i många butiker. Det är sällan butikerna har kampanjer på ekologiska ostar eller placerar dem så att de syns bra på hyllorna. Fråga gärna efter ekologisk ost i din butik, tillsammans kan vi öka utbudet och på så vis stötta fler ekobönder, säger Karin Lexén.

Under veckan ordnas aktiviteter som eko-ostprovning i matbutiker, ekofrukostar, besök till ekologiska gårdar, samt utställningar och föreläsningar om ekologiskt. Journalister är välkomna att delta på aktiviteterna.

Här ordnas lokala aktiviteter under Miljövänliga veckan:

Arjeplog
Askersund
Bankeryd
Borlänge
Dals Långed
Eksjö
Emådalen
Eskilstuna
Falbygden
Falun
Gnosjö
Gotland
Gävle
Göteborg
Hallsberg
Järfälla
Jönköping
Kalmar
Karlskoga
Karlstad
Katrineholm
Kristianstad
Kullabygden
Kumla
Köping
Leksand
Lerum
Lessebo
Lindesberg
Luleå
Malmköping
Malmö
Malung-Sälen
Mariestad
Mjölby
Mora
Mullsjö
Mölndal
Norrköping
Olofström
Orsa
Ronneby
Sandviken
Skurup
Stockholm (Söderort, Danderyd, Vallentuna)
Strömsund
Sundsvall-Ånge
Sunne
Svenljunga
Sävsjö
Söderhamn
Söderköping
Tierp
Tranås
Trollhättan
Tyresö
Uppsala
Vadstena
Vaggeryd
Vansbro
Vara
Varberg
Vetlanda
Vänersborg, och här och här  
Värnamo
Västerbergslagen
Västerås
Växjö
Älvsbyn
Ödeshög
Örebro
Örnsköldsvik
Österåker

För mer information om vad som planeras på orterna, kontakta Jessica Andréason, projektledare Miljövänliga veckan:
0739-44 99 10
jessica.andreason@naturskyddsforeningen.se

FAKTARUTA: Miljövänliga veckan / Green Action Week

Naturskyddsföreningen arrangerar Miljövänliga veckan sedan 1990 under vecka 40. Under 2023 är temat ”Ekofrukost”, med särskilt fokus på ost. Aktiviteter pågår runt om i Sverige mellan 30 september–8 oktober. Miljövänliga veckan har även fått stor global spridning. Fler än 50 organisationer i cirka 30 länder över hela världen går samman under namnet “Green Action Week”

3 fakta om ost

  • Den som byter från konventionellt framställd till ekologisk hårdost under ett år stoppar 6 liter bekämpningsmedel och 12 kilo miljöskadlig konstgödsel, enligt Naturskyddsföreningens beräkningar.

  • Knappt 2 procent av osten som köps i Sverige är ekologisk, jämfört med drygt 12 procent av mjölken.

  • Ostkonsumtionen har ökat med 30 procent de senaste 30 åren, medan konsumtionen av mjölk har minskat kraftigt under samma period. 

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

”COP28 måste leda till kraftigt höjda klimatambitioner”29.11.2023 13:56:52 CET | Pressmeddelande

Ambitionen i det globala klimatarbetet måste höjas kraftigt för att klimattoppmötet i Dubai ska bli framgångsrikt. Det innebär bland annat ett beslut om utfasning av alla fossila bränslen och att verkställa målet för klimatanpassning. Naturskyddsföreningen kommer att följa mötet digitalt och kan ge dagsaktuella rapporter till media. Här kan du ta del av Naturskyddsföreningens positionspapper med de frågor föreningen kommer att bevaka under mötet.

Fulaste parkeringsplatsen i Sverige korad29.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens tävling om Sveriges fulaste parkeringsplats är avgjord. Första plats intas av Eskilstuna och den öde parkeringsplatsen i Årby, en klassisk överdimensionerad 1960-talsparkering. På andra plats hamnar Göteborg med en stor, öppen parkering mitt i stan alldeles vid älvstranden. Falkenberg kom på tredje plats med en typisk torgparkering i den centrala staden. Syftet med tävlingen är att visa vilka stora ytor bilarna tar i våra städer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum