Miljövänliga veckan: Lista med alla lokala aktiviteter
Miljövänliga veckan drar i gång på lördag den 30 september för att än en gång rikta ljuset på ekologisk mat. På omkring 80 orter runt om i landet ordnas aktiviteter. I år lyfts särskilt den ekologiska osten och Naturskyddsföreningen presenterar undersökningen ”Ekologisk ost” som visar varför det gör stor skillnad för naturen att välja den.
– Ost är en produkt där det gör stor skillnad om du byter till ekologisk, eftersom det går åt hela 10 liter mjölk till ett kilo ost. Genom att välja eko-ost bidrar du till fler bin, fjärilar och andra pollinatörer i jordbrukslandskapet. Korna får dessutom vara ute mer och beta och farliga bekämpningsmedel undviks, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Miljövänliga veckan arrangeras den 30 september–8 oktober och uppmanar i år till att byta till ekofrukost. Särskilt lyfts ekologisk ost som en av de mer ”bortglömda” varorna i matbutiken. Svenska folket är riktiga storätare när det kommer till hårdost – varje person äter 13 kilo per år, och konsumtionen ökar. Men bara 2 procent av osten som säljs är ekologisk. Det vill Naturskyddsföreningen ändra på under Miljövänliga veckan.
Undersökningen ”Ekologisk ost” visar fördelarna med att välja eko-ost, bland annat undviks stora mängder miljöskadligt konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel. Underlaget innehåller också en översikt över vilka ekologiska ostar som finns på marknaden.
– Tyvärr finns det få ekologiska ostar i många butiker. Det är sällan butikerna har kampanjer på ekologiska ostar eller placerar dem så att de syns bra på hyllorna. Fråga gärna efter ekologisk ost i din butik, tillsammans kan vi öka utbudet och på så vis stötta fler ekobönder, säger Karin Lexén.
Under veckan ordnas aktiviteter som eko-ostprovning i matbutiker, ekofrukostar, besök till ekologiska gårdar, samt utställningar och föreläsningar om ekologiskt. Journalister är välkomna att delta på aktiviteterna.
Här ordnas lokala aktiviteter under Miljövänliga veckan:
Arjeplog
Askersund
Bankeryd
Borlänge
Dals Långed
Eksjö
Emådalen
Eskilstuna
Falbygden
Falun
Gnosjö
Gotland
Gävle
Göteborg
Hallsberg
Järfälla
Jönköping
Kalmar
Karlskoga
Karlstad
Katrineholm
Kristianstad
Kullabygden
Kumla
Köping
Leksand
Lerum
Lessebo
Lindesberg
Luleå
Malmköping
Malmö
Malung-Sälen
Mariestad
Mjölby
Mora
Mullsjö
Mölndal
Norrköping
Olofström
Orsa
Ronneby
Sandviken
Skurup
Stockholm (Söderort, Danderyd, Vallentuna)
Strömsund
Sundsvall-Ånge
Sunne
Svenljunga
Sävsjö
Söderhamn
Söderköping
Tierp
Tranås
Trollhättan
Tyresö
Uppsala
Vadstena
Vaggeryd
Vansbro
Vara
Varberg
Vetlanda
Vänersborg, och här och här
Värnamo
Västerbergslagen
Västerås
Växjö
Älvsbyn
Ödeshög
Örebro
Örnsköldsvik
Österåker
För mer information om vad som planeras på orterna, kontakta Jessica Andréason, projektledare Miljövänliga veckan:
0739-44 99 10
jessica.andreason@naturskyddsforeningen.se
FAKTARUTA: Miljövänliga veckan / Green Action Week
Naturskyddsföreningen arrangerar Miljövänliga veckan sedan 1990 under vecka 40. Under 2023 är temat ”Ekofrukost”, med särskilt fokus på ost. Aktiviteter pågår runt om i Sverige mellan 30 september–8 oktober. Miljövänliga veckan har även fått stor global spridning. Fler än 50 organisationer i cirka 30 länder över hela världen går samman under namnet “Green Action Week”.
3 fakta om ost
- Den som byter från konventionellt framställd till ekologisk hårdost under ett år stoppar 6 liter bekämpningsmedel och 12 kilo miljöskadlig konstgödsel, enligt Naturskyddsföreningens beräkningar.
- Knappt 2 procent av osten som köps i Sverige är ekologisk, jämfört med drygt 12 procent av mjölken.
- Ostkonsumtionen har ökat med 30 procent de senaste 30 åren, medan konsumtionen av mjölk har minskat kraftigt under samma period.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-9164179lisa.persson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Höga halter PFAS i Halmstads dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Västerås dricksvatten värst i Naturskyddsföreningens PFAS-undersökning21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Västerås kommunala dricksvatten är högst av alla platser som provtagits och överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
PFAS i 92 procent av Sveriges dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige. Drygt nio av tio prover innehöll miljögifterna PFAS. Samtliga prover från ytvatten runt om i landet innehöll PFAS.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum