Stark efterfrågan på flygresor trots lågkonjunktur
Efterfrågan på flygresor ser ännu inte ut att ha påverkats av lågkonjunkturen, inflationen och de höga räntorna. Både in- och utrikestrafiken i luften förväntats öka i år och under nästa år. Det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2023-2029, som därmed skrivs upp.
Tillströmningen av flygpassagerare har under året visat sig vara överraskande stark. Det är anledningen till att Transportstyrelsen nu skriver upp vårens passagerarprognos.
Det totala antalet avresande passagerare på de svenska flygplatserna uppgick år 2019 till 22,4 miljoner, men minskade under pandemiåret 2020 till 5,6 miljoner. Prognosen för innevarande år är satt till 17,4 miljoner passagerare. Nästa år uppskattas siffran öka till drygt 19,3 miljoner vilket motsvarar 86 procent av 2019 års passagerarantal.
Tecken på osäkerhet
– Men det finns flera osäkerheter i omvärlden. Det kan till exempel vara så att konjunkturens påverkan på resandet är fördröjd och kommer senare. Vi ser också att priset på jetbränsle stiger, samtidigt som det råder brist på en del personal på flygbolag och flygplatser. Den typen av faktorer påverkar också priset på flygresor, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.
Tillväxten i utrikestrafiken väntas bli betydligt högre än för inrikestrafiken. Årets uppskattade 12,7 miljoner utrikespassagerare beräknas öka till 14,5 miljoner under 2024. Enligt prognosen kommer utrikesflyget att vara ikapp och förbi 2019 års passagerarantal år 2025. Inrikesflyget antas däremot ligga kvar betydligt lägre än 2019 års nivå under hela prognosperioden.
– Det återstår att se om det svenska folket har ändrat sitt flygmönster inom landet för gott, eller om även inrikesflyget kommer att återhämta sig. Men det ser vi alltså inte inom de närmsta sex åren, säger Simon Posluk.
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder
Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antalet omkomna i vägtrafiken minskar18.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Fram till och med oktober i år har 178 personer mist livet i trafiken, det är 22 färre än året innan. Det visar de preliminära uppgifterna som sammanställts av Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.
Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.
Nära nio miljoner passagerare i luften17.10.2024 13:24:22 CEST | Nyheter
Antalet passagerare fortsätter att öka inom utrikesflyget, samtidigt som det minskar inom inrikesflyget. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets tredje kvartal jämförs med samma period året innan.
Lågkonjunkturen bromsar flygets återhämtning11.10.2024 11:02:57 CEST | Pressmeddelande
Det kommer att ta längre tid för flygtrafiken att återhämta sig, än vad tidigare prognoser förutsett. Orsaken är att lågkonjunkturen ser ut att hålla i sig. Samtidigt är det stora skillnader mellan inrikes- och utrikesflyget. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2024-2030, som därmed skrivs ner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum