Fortsatt frivillighet hjälper inte fridlysta arter
Naturskyddsföreningen är kritisk till Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets förslag att det även i fortsättningen ska vara frivilligt för skogsbruket att anpassa sin verksamhet, så att fridlysta växter och djur inte dödas eller skadas eller så att deras livsmiljöer inte förstörs. För att uppfylla EU-rätten krävs det enligt Naturskyddsföreningen rättsligt bindande krav.
– Vi måste förhindra att skyddade arter dödas, skadas eller störs i samband med skogsbruk. Det är visserligen bra att arbeta förebyggande, men det måste finnas generella förbud mot att döda fridlysta arter och för att uppnå det skydd som krävs enligt EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Idag presenterade Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen sitt regeringsuppdrag om förebyggande åtgärder för att klara artskyddet i skogen. Uppdraget gavs till myndigheterna för ett år sedan, eftersom det rådde osäkerhet kring vad som är tillräcklig hänsyn i samband med skogsbruk för arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen.
Debatten har länge svallat kring hur skyddet för fridlysta växter, djur och svampar ska vara utformat. På vilket sätt ska skogsbruket ta hänsyn till de arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen? Enligt förordningen är det förbjudet att avsiktligt döda vilda fåglar, förstöra eller skada fåglars bo eller ägg och att störa fåglar när de häckar. Förbuden gäller också vissa andra skyddade arter som fladdermöss och grodor.
Myndigheterna fick i uppdrag att ta fram en strategi, så att skogsbruket lättare ska kunna planera sin verksamhet utan att förbuden mot att döda eller störa aktualiseras. Resultatet är en förebyggande strategi som innebär att skogsbruket ska ha rätt kompetens, ta fram underlag samt planera för skogsbruk och åtgärder.
Naturskyddsföreningen anser att detta är bra och självklara åtgärder, men anser att den förebyggande strategin ska vara rättsligt bindande. Det måste också enligt föreningen finnas tydliga skrivningar om vad som händer om strategin inte följs. I vilket fall som helst måste den hänsyn och de åtgärder som anges i skogsbrukens avverkningsanmälan vara bindande. Dessa krav följer av naturvårdsdirektiven och den praxis om skogsbruk som bildats i EU-domstolen de senaste åren.
– Det är positivt att myndigheterna är öppna med att mycket mer behövs för att den förebyggande strategin ska fungera. Men vi menar att det är självklart att skogsbruk, som förstör livsmiljöer och dödar och skadar fåglar och andra arter, måste regleras tydligt, säger Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen. Det är till exempel fortfarande otydligt om avverkning av skog på våren med träd fulla av fågelbon med ägg är tillåtet eller ej. Men som vi tolkar EU-lagstiftningen borde avverkning under häckningstid vara förbjudet.
Naturskyddsföreningen saknar alltså vilka åtgärder som faktiskt är förbjudna, det vill säga vilka skogsbruksmetoder som är olämpliga eller förbjudna.
– Det är bakvänt av myndigheterna att närma sig artskyddet genom att försöka beskriva vad man får göra. Artskyddslagstiftningen utgår från förbud utifrån EU-rättsliga krav på ett strikt skyddssystem för utpekade arter och deras livsmiljöer, och då bör ju dessa förbud definieras och beskrivas, säger Michael Nilsson, Naturskyddsföreningen Härryda.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum