Nytt förslag på kraftfull naturpolitik
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
– Vi föreslår att regeringen antar ett naturpolitiskt ramverk, likt det klimatpolitiska ramverk som finns idag. Om naturkrisen ska kunna hanteras på allvar måste naturen och den biologiska mångfalden få den plats och prioritet som krävs på den politiska agendan. Ramverket skapar förutsättningarna för det, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Vår svenska natur är allvarligt hotad av miljögifter, klimatförändringar och markomvandling som leder till förlust av arter. Riksdag och regering måste ta dessa utmaningar på allvar. Ett naturpolitiskt ramverk skulle lägga grunden för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
Det är Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF som har arbetat fram ett förslag till naturpolitiskt ramverk, för att hjälpa regering och riksdag på traven. Ramverket syftar till att styra regeringens politik för att säkra en välmående natur.
När det gäller klimatkrisen har Sverige sedan flera år ett klimatpolitiskt ramverk med en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Nu är det enligt Naturskyddsföreningen och WWF hög tid att även prioritera naturen i politiken.
För att möta naturkrisen krävs en samhällsomställning där alla sektorer och alla politikområden måste bidra. Både ökade naturvårdsinsatser och en omställning till hållbart nyttjande av naturresurser behövs. Även finansiella resurser måste till. För att leda, samordna och driva på detta behövs en samlad och kraftfull naturpolitik.
Det naturpolitiska ramverket omfattar:
- ett naturpolitiskt mål
- en naturlag
- ett naturpolitiskt råd
För att ge en tydlig riktning för Sveriges arbete med biologisk mångfald föreslås ett långsiktigt naturpolitiskt mål, som motsvarar Sveriges internationella åtaganden för naturen. Målet innebär att Sverige ska stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige till 2030 och ge naturen förutsättningar att återhämta sig till 2050. Detta motsvarar klimatmålens roll i Sveriges ansträngningar att leva upp till Parisavtalets globala klimatmål.
Kärnan i förslaget är en ny naturlag (motsvarande klimatlagen). Lagen sätter ramar för regeringens arbete och syftar till att styra politiken mot det långsiktiga naturpolitiska målet. Enligt den föreslagna lagen ska regeringen bland annat varje mandatperiod ta fram en naturpolitisk handlingsplan som redovisar tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige, vilka åtgärder som redan genomförts och vilka som planeras, samt en bedömning av om de är tillräckliga för att nå målet.
För att stödja, granska och utvärdera regeringens naturpolitiska arbete föreslås att ett naturpolitiskt råd tillsätts (motsvarande klimatpolitiska rådet). Rådets uppgift är att årligen analysera och utvärdera regeringens naturpolitik och årligen sammanställa sina bedömningar i en rapport till riksdagen.
Läs förslaget på naturpolitiskt ramverk här.
Kontaktpersoner:
Petra Holgersson, pressekreterare Naturskyddsföreningen, telefon 072-5654405
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, telefon 073-5862622
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum