Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
I en debattartikel i Dagens Industri i dag presenterar Naturskyddsföreningen några av förslagen från den nya rapporten Rättvis klimatomställning i praktiken. Bland annat föreslås ett inkomstprövat transportbidrag till låginkomsttagare för att hjälpa till att betala för transportkostnader, åtgärder som ökar tillgänglighet till kollektivtrafik på landsbygden samt flera förslag för minskad energianvändning. Det föreslås även ett elstöd vid extrema pristoppar som ska gynna hushåll med lägre inkomster.
– Det finns ett stort stöd hos befolkningen för miljö- och klimatåtgärder, men klimatomställningen har hittills inte alltid genomförts med tillräcklig hänsyn till rättvisa. Därtill har regeringens nedmontering av klimatpolitiken ökat orättvisorna, som exempel har höginkomsttagare i storstäderna gynnats mest av den sänkta reduktionsplikten, medan låginkomsttagare utan bil gått miste om satsningar på kollektivtrafik när stadsmiljöavtalen avvecklats. Politiken behöver leda till snabba och effektiva klimateffekter och samtidigt vara rättvis, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Idag är det de med högst inkomst som har högst koldioxidutsläpp. Ekonomiskt utsatta grupper bidrar mindre till den globala uppvärmningen och kan behöva kompenseras så att klimatåtgärder för att minska utsläppen inte ska drabba dem hårt ekonomiskt.
Idag presenteras Naturskyddsföreningens styrmedelspaket för persontransporter och energianvändning, två viktiga sektorer för både omställningen och hushållen.
– För att klimatomställningen ska vara rättvis måste den ta hänsyn till individers olika förutsättningar. Genom de här förslagen styr vi mot högutsläppare och lyxkonsumtion, samtidigt som låginkomsttagare med mindre utsläpp får hjälp i sin omställning, säger Beatrice Rindevall.
Naturskyddsföreningens 27 förslag för en rättvis klimatomställning:
Styrmedelspaket för transporteffektivitet:
-
Inför ett nytt inkomstprövat transportbidrag
-
Fasa ut klimatskadliga subventioner knutna till bilanvändning
-
Inför differentierad vägskatt
-
Inför avståndsbaserat och färdmedelsneutralt reseavdrag
-
Utöka underhåll och nyinvesteringar i järnväg, regionala järnvägar och stationer i mindre orter
-
Ge Tillväxtverket i uppdrag att främja samhällsservice på landsbygden
-
Ge Tillväxtverket i uppdrag att finansiera mobilitet på landsbygden
-
Gör kollektivtrafiken mer attraktiv och prisvärd genom flertalet åtgärder
-
Bygg inga nya motorvägar eller motortrafikleder
-
Satsa mer på åtgärder för efterlevnad av hastighetsgränser
-
Fortsätt den löpande uppräkningen av koldioxidskatten och reduktionsplikten
-
Återinför Stadsmiljöavtal och inför Landsbygdsmiljöavtal
-
Tillämpa alltid Fyrstegsprincipen och utöka medlen till steg 1- och 2-åtgärder
-
Främja cykling genom flertalet åtgärder
-
Bygg upp digital infrastruktur i hela landet
Styrmedelspaket för energieffektivitet:
-
Inför progressiv energiskatt på el och värme
-
Inkomstprövat elstöd vid extrema pristoppar
-
Utred styrmedel för spillvärme som inte tillvaratas
-
Reformera fastighetsskatten med miljöstyrande komponenter för permanenta och fritidsboenden
-
Utveckla investeringsstödet för att konvertera uppvärmningssystem i småhus och fritidshus
-
Uppdra Energimyndigheten att utforma ett program för energieffektivisering
-
Inkludera energieffektivisering som ger en minskad energianvändning som en klimatåtgärd i klimatstöd
-
Avskaffa nedsättningen av energiskatt på el för industrin
-
Ambitiös implementering av EU-direktivet om energiprestanda i byggnader, riktat till hushåll med begränsad förmåga att energieffektivisera
-
Utred total utfasning av direktverkande eluppvärmning och andra ineffektiva uppvärmningsformer
-
Stärk Energimyndighetens resurssättning av uppsökande energi- och klimatrådgivning
-
Återinför stödet till energieffektivisering i flerbostadshus
– Just nu pågår klimattoppmötet COP29 där den viktigaste frågan är vilka länder som ska betala för klimatkrisen. En vedertagen princip är att förorenaren betalar. Här har Sverige en möjlighet att föregå med gott exempel och att visa hur klimatomställningen är förenlig med god livskvalitet, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare som deltar i COP29 i Baku.
Läs Rapporten Rättvis klimatomställning i praktiken här.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum