Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen.
– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen fastslår att regeringen inte har svar på hur Sverige ska nå något av målen i den nationella energi- och klimatplan som alla EU-länder måste presentera. Det handlar om mål för minskade koldioxidutsläpp genom kolinlagring i skog och mark, utsläpp av växthusgaser (ESR), energieffektivisering och ökad andel förnybar energi. Enligt föreningarnas analys har regeringen inte heller i tillräcklig utsträckning låtit allmänheten delta vid framtagandet av planen.
– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.
– Regeringens klimatpolitik leder till att klimatutsläppen ökar i Sverige. Det syns tydligt i Sveriges klimat- och energiplan. Därför vill vi uppmärksamma EU-kommissionen på detta. Det är ett uppenbart brott mot EU-lagstiftningen, säger Beatrice Rindevall.
Föreningarna vänder sig nu till EU-kommissionen med en anmälan av den nationella energi- och klimatplanen där det framgår på vilka sätt planen strider mot EU-rättens krav. Kommissionen kommer med anledning av anmälan att se över om Sverige lever upp till EU-målen, som regeringen själv varit med och förhandlat fram under det svenska EU-ordförandeskapet. Om EU-kommissionen är enig om att planen strider mot EU-lagstiftning, och om Sverige inte rättar sig, kan EU-kommissionen inleda en rättsprocess mot Sverige i EU-domstolen. Fälls Sverige kan staten tvingas vidta korrigerande åtgärder och, om inte, riskera höga böter.
– Anmälan kan leda till att Sverige till slut börjar följa EU:s klimatlagstiftning. Det innebär både att minska utsläpp och att skydda mer skog och annan natur, säger Ida Edling.
Anmälan görs i samverkan med miljöorganisationer i andra medlemsstater som anmäler sina respektive regeringar.
För intervjuer med Naturskyddsföreningen, kontakta elin.williams@naturskyddsforeningen.se / 0705-595 78 09
För intervjuer med Miljöjuristerna, kontakta Ida Edling, miljojuristerna@proton.me / 0762060111
Miljöjuristerna är en förening av unga jurister och juriststudenter som erbjuder gratis juridisk rådgivning till olika miljöinitiativ och använder juridiken som ett verktyg för miljöskydd och planetär rättvisa.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse med över 200 000 medlemmar, som sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Nyckelord
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum