EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
– När det inte går att genomdriva nödvändig politik i ministerrådet för att rädda fiskbestånden är det avgörande att göra allt som går på eget håll för att vända utvecklingen. Nu behöver regeringen, utöver att fortsätta driva på för lägre fiskekvoter, också akut leverera på förslagen i havsmiljöpropositionen.
–Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, avslutar Beatrice Rindevall.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Höga halter PFAS i Halmstads dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Västerås dricksvatten värst i Naturskyddsföreningens PFAS-undersökning21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Västerås kommunala dricksvatten är högst av alla platser som provtagits och överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
PFAS i 92 procent av Sveriges dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige. Drygt nio av tio prover innehöll miljögifterna PFAS. Samtliga prover från ytvatten runt om i landet innehöll PFAS.
Naturtoppmötet i Colombia ett vägskäl för naturen17.10.2024 10:08:55 CEST | Pressmeddelande
Världens länder måste hejda naturkrisen. Förutom att säkerställa åtgärder som skydd och restaurering av natur måste naturtoppmötet COP16 i Colombia se till att den rika världen bär sina kostnader när dess konsumtion sätter spår i ekosystemen i låginkomstländer. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén kommer tillsammans med sakkunnige Jörgen Sundin medverka på mötet och kan ge aktuella rapporter till media. Här kan du även ta del av föreningens positionspapper inför mötet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum