RadiohjälpenRadiohjälpenRadiohjälpen

Drottningen startar insamling till Ukrainas barn genom Radiohjälpen

Dela

I samband med  ”Världens Barn - Startskottet” i SVT ikväll startade H.M. Drottning Silvia en särskild insamling till förmån för Ukrainas barn och inom Radiohjälpens Världens Barn-kampanj.  Insamlingen  blir ett betydelsefullt och unikt sätt att uppmärksamma drottningens 80-årsfirande.

”Vi är tacksamma för drottningens stora engagemang för Ukrainas barn som lider enormt mycket”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Att ge en födelsedagsgåva som lindrar barns lidande är den finaste gåvan.”

H.M. Drottning Silvias 80-årsinsamling sker till förmån för Ukrainas barn via Världens Barn-kampanjen som är Radiohjälpens största, årliga kampanj. Foto: Yanan Li, Kungliga Hovstaterna
H.M. Drottning Silvias 80-årsinsamling sker till förmån för Ukrainas barn via Världens Barn-kampanjen som är Radiohjälpens största, årliga kampanj. Foto: Yanan Li, Kungliga Hovstaterna

Inför sin 80-årsdag den 23 december har drottning Silvia valt att starta en insamling till förmån för Ukrainas barn genom kampanjen Världens Barn. Alla gåvor som ges i drottningens insamlingsbössa och genom gåvor till Radiohjälpen märkta ”Drottningen” kommer enligt drottningens önskemål att gå till projekt i Ukraina för barn som lider av psykisk ohälsa till följd av den pågående fullskaliga invasionen. Stödet sker genom Radiohjälpens partnerorganisationer. Bössan finns på denna länk, klicka här.

Insamlingen är öppen till den 31 december 2023.

Under TV-galan ”Tillsammans för Världens Barn” lördag 7 oktober gästar drottning Silvia sändningen och berättar om sitt engagemang för Ukrainas barn. Galan direktsänds i SVT1 och på SVT Play kl 20:00-22:00.

Detta är Världens Barn

Världens Barn är ett samarbete mellan public service och Radiohjälpen ihop med många svenska civilsamhällesorganisationer. Här bidrar SVT, Sveriges Radio P4 och Utbildningsradion (UR) till viktiga folkbildande insatser inom ramen för Världens Barn. Tillsammans samlas pengar in till projekt runt om i världen för att främja barns rättigheter. Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina stöttar Radiohjälpen omfattande projekt för barn i Ukraina, både genom Världens Barn och genom den särskilda Ukraina-insamlingen som pågår. Läs mer om Världens Barn-projekt som erhållit stöd här.

Läs här om Radiohjälpens stöd i Ukraina.

Skänk en födelsedagsgåva till förmån för barn i Ukraina

H.M. Drottningens digitala insamlingsbössa finns på denna länk.

Det går även att stötta drottningens insamling genom att swisha till – 90 1950 6. Märk din gåva med ”DROTTNINGEN”. Gåvor kan även sättas in via bank till 90 1950-6, och märkes även här med ”DROTTNINGEN”.

De gåvor som inkommer till Världens Barn, till och med 31 oktober, dubbleras av Akelius Foundation (gäller ej gåvor över 10 miljoner kr eller månadsgivare).

 Tack för din gåva. 

Aktuella datum och sändningar

SVERIGES RADIO

Söndag 1 oktober: ”Sjung med P4 för Världens Barn” kl. 14:03-15:00 i P4 Programledare: Farah Abadi

Måndag-torsdag 2-5 oktober kl. 17:00-18:43 & fredag 6 oktober kl. 17:00-20:00, direktsändning i P4 och i och Sveriges Radio Play: ”P4 för Världens Barn”. Programledare: Christer Lundberg med bisittarna Rasmus Persson och Farah Abadi

SVERIGES TELEVISION

Lördag 7 oktober: TV-galan ”Tillsammans för Världens Barn”, kl 20:00-22:00 i SVT1 och på SVT Play Direktsändning från SVT i Stockholm, med publik, gäster och artister. Programledare: Fredrik Önnevall Farah Abadi och 14-åriga Kerstin Linden. Livereportrar: Adrian Alero Andersson och Henrik Kruusval

Söndag 8 oktober: ”Världens Barn – Summeringen”, kl 18:15-19:00 i SVT1 och på SVT Play. Direktsändning från SVT i Stockholm, med gäster och artist. Programledare: Anna Lindman

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Clement Morin
Foto: Clement Morin
Ladda ned bild

Länkar

Om kampanjen Världens Barn och Stiftelsen Radiohjälpen

Världens Barn är Sveriges bredaste insamlingskampanj för barns rättigheter runt om i världen. Stiftelsen Radiohjälpen har till uppgift att i samråd med Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion samordna programbolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål. Insamlingsarbetet runt om i landet organiseras av en särskild riksinsamling som samordnar 14 svenska organisationer och volontärer över hela landet, se mer på denna länk.

Läs om projekten som beviljats 2023 från kampanjen Världens Barn på denna länk.
  
Starta ditt engagemang genom en digital insamling för Världens Barn på denna länk.

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen2.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många barn lever mitt i krig och konflikt. Därför är insamlingen för Världens Barn i fokus för insamling i samband med Melodifestivalen 2024. ”Många barn i världen har inget riktigt hem, ingen riktig säng att somna tryggt i eller ingen skola att gå till,” säger Tereza, ett av de medverkande barnen i Radiohjälpens appell för Världens Barn. ”Så får det inte vara”.

Drottningens födelsedagsinsamling för Ukraina - 5,3 miljoner kronor17.1.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

H.M. Drottning Silvias insamling för barn i Ukraina är genomförd. Summan blev 5 356 700 kr. Gåvorna fördelas till barnprojekt i Ukraina via Radiohjälpen. ”För mig känns det fint att kunna hjälpa ukrainska barn som lever under så svåra omständigheter. Jag vill tacka Radiohjälpen, Världens Barn och alla som bidragit till denna gåva till förmån för barn med psykisk ohälsa i Ukraina. Tack för denna fina födelsedagsgåva som värmer mitt hjärta”, säger H.M. Drottningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye