Kvinnliga chefer har tyngst arbetsmiljö
Kvinnor som är chefer ansvarar oftare för ett stort antal medarbetare jämfört med män som är chefer. Det visar fackförbundet SRAT:s undersökning ”Jag är chef – men saknar superkrafter!” som släpps idag. En fjärdedel av kvinnorna har medarbetaransvar för arbetsgrupper som är 31 anställda eller fler. Men bara femton procent av männen har ansvar för fler än 31 medarbetare.
— Vardagen för chefer på kvinnodominerade arbetsplatser innebär många medarbetare, mycket övertidsarbete och för lite vila, säger Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT. Kvinnliga chefer har ansvar för fler medarbetare än manliga chefer. Det finns ett orättvist och ojämställt mönster här. Villkoren för chefer behöver bli hållbara och jämställda.
Rapporten bygger på en enkät som SRAT:s chefsmedlemmar besvarade under våren 2023. Undersökningen visar att 47 procent av chefsmedlemmarna inte tycker att deras arbetsbelastning är rimlig. Över en femtedel, 21 procent, har ofta arbetat det senaste halvåret trots att de känt sig sjuka. En femtedel tycker inte att de kan ta sitt arbetsmiljöansvar fullt ut. SRAT uppmanar arbetsgivare att se till att chefer har ett rimligt antal medarbetare och en hållbar arbetsmiljö.
— Arbetsgivare behöver se till att chefer kan koppla bort ansvaret mellan varven, säger Magnus Nordström. Jag tycker att det är skrämmande att så många släpar sig till jobbet trots att de är sjuka. När chefer inte har en hållbar arbetsmiljö går det i förlängningen också ut över de anställda.
SRAT är ett fackförbund för akademiker där både anställda och chefer kan vara medlemmar. Undersökningen har gjorts bland chefer som jobbar i samhällsviktiga verksamheter i både privat och offentlig sektor.
Undersökningen i korthet
- Undersökningen gick till 1075 personer varav 382 personer svarade
- Svarsfrekvens: 36 %
- En femtedel har direkt medarbetaransvar för 30 medarbetare eller fler
- Bland män som är chefer har 44 % ansvar för arbetsgrupper på 1–20 medarbetare
- Bland kvinnor som är chefer har 22 % ansvar för arbetsgrupper på 1–20 medarbetare
- Bland kvinnor som är chefer har 25 % ansvar för arbetsgrupper som är 31 medarbetare eller fler
- Bland män som är chefer har 15 % ansvar för ansvar för arbetsgrupper som är 31 medarbetare eller fler
- En femtedel av cheferna kan inte ta sitt arbetsmiljöansvar fullt ut
- 47 procent av cheferna har bristande ork kvar att göra andra saker efter arbetsdagens slut
- 47 procent av cheferna håller ”inte alls” eller ” i ”liten grad” med om påståendet att deras arbetsbelastning är rimlig
- 21 procent av cheferna har ”ofta” arbetat det senaste halvåret trots att de har känt sig sjuka
- 27 procent av cheferna arbetar 46–50 timmar i veckan i genomsnitt
Nyckelord
Kontakter
Patricia WidergrenOpinionsbildare
Tel:08-442 18 74Tel:070-680 43 64patricia.widergren@srat.seDokument
Fackförbundet SRAT
SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.
Följ SRAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SRAT
Magnus Nordström omvald till SRAT:s förbundsordförande24.5.2024 14:41:11 CEST | Pressmeddelande
Sacoförbundet SRAT har valt en ny förbundsstyrelse vid sitt förbundsmöte i Sollentuna idag. Magnus Nordström omvaldes till förbundsordförande. Ombuden kommer också att diskutera SRAT:s prioriterade frågor i det idéprogram som revideras för att bli inriktningen för de kommande tre åren.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Arlanda20.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen leder till sämre förutsättningar för flygtrafiken till och från Arlanda. Bristen på utbildade flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar flygindustrin i Linköping20.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygets utveckling i Linköping och riskerar att påverka flygsäkerheten negativt.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Kallinge och F1720.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygverksamheterna i Kallinge och vid F17. Bristen på flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.
Konkurrenskraftigt kollektivavtal behövs för att locka framtidens flygtekniker29.6.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag utväxlar fack och arbetsgivare sina avtalskrav för certifierade flygtekniker anställda i Svenska Flygbranschens medlemsföretag. Svensk Flygteknikerförening, en förening inom Saco-förbundet SRAT, vill ha flera förändringar och ett moderniserat kollektivavtal som bättre möter flygteknikernas behov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum