SRAT

Kvinnliga chefer har tyngst arbetsmiljö

Dela

Kvinnor som är chefer ansvarar oftare för ett stort antal medarbetare jämfört med män som är chefer. Det visar fackförbundet SRAT:s undersökning ”Jag är chef – men saknar superkrafter!” som släpps idag. En fjärdedel av kvinnorna har medarbetaransvar för arbetsgrupper som är 31 anställda eller fler. Men bara femton procent av männen har ansvar för fler än 31 medarbetare.

SRAT:s förbundsordförande Magnus Nordström
SRAT:s förbundsordförande Magnus Nordström

— Vardagen för chefer på kvinnodominerade arbetsplatser innebär många medarbetare, mycket övertidsarbete och för lite vila, säger Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT. Kvinnliga chefer har ansvar för fler medarbetare än manliga chefer. Det finns ett orättvist och ojämställt mönster här. Villkoren för chefer behöver bli hållbara och jämställda.

Rapporten bygger på en enkät som SRAT:s chefsmedlemmar besvarade under våren 2023. Undersökningen visar att 47 procent av chefsmedlemmarna inte tycker att deras arbetsbelastning är rimlig. Över en femtedel, 21 procent, har ofta arbetat det senaste halvåret trots att de känt sig sjuka. En femtedel tycker inte att de kan ta sitt arbetsmiljöansvar fullt ut. SRAT uppmanar arbetsgivare att se till att chefer har ett rimligt antal medarbetare och en hållbar arbetsmiljö.

— Arbetsgivare behöver se till att chefer kan koppla bort ansvaret mellan varven, säger Magnus Nordström. Jag tycker att det är skrämmande att så många släpar sig till jobbet trots att de är sjuka. När chefer inte har en hållbar arbetsmiljö går det i förlängningen också ut över de anställda.

SRAT är ett fackförbund för akademiker där både anställda och chefer kan vara medlemmar. Undersökningen har gjorts bland chefer som jobbar i samhällsviktiga verksamheter i både privat och offentlig sektor.

Undersökningen i korthet

 • Undersökningen gick till 1075 personer varav 382 personer svarade
 • Svarsfrekvens: 36 %
 • En femtedel har direkt medarbetaransvar för 30 medarbetare eller fler
 • Bland män som är chefer har 44 % ansvar för arbetsgrupper på 1–20 medarbetare
 • Bland kvinnor som är chefer har 22 % ansvar för arbetsgrupper på 1–20 medarbetare
 • Bland kvinnor som är chefer har 25 % ansvar för arbetsgrupper som är 31 medarbetare eller fler
 •  Bland män som är chefer har 15 % ansvar för ansvar för arbetsgrupper som är 31 medarbetare eller fler
 • En femtedel av cheferna kan inte ta sitt arbetsmiljöansvar fullt ut
 • 47 procent av cheferna har bristande ork kvar att göra andra saker efter arbetsdagens slut
 • 47 procent av cheferna håller ”inte alls” eller ” i ”liten grad” med om påståendet att deras arbetsbelastning är rimlig
 • 21 procent av cheferna har ”ofta” arbetat det senaste halvåret trots att de har känt sig sjuka
 • 27 procent av cheferna arbetar 46–50 timmar i veckan i genomsnitt

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Fackförbundet SRAT

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye