E.ON Sverige AB

Nu flyttar berguvsungarna hemifrån

Dela

De fluffiga dunbollar som kläcktes i Skånes djurpark tidigare i år har nu förvandlats till fullfjädrade flygare och häromdagen släpptes två av dem i södra Skåne. E.ON skapar tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening bättre förutsättningar för berguvarnas fortsatta överlevnad i det fria.

Foto: Fritz Schibli/Agnesfilm

Idag finns det runt 15 revir av fria berguvar i Skåne och en handfull av dessa häckade i år. Ungarna som nu släpptes är dock uppväxta i Skånes djurpark. De är fem månader gamla och kommer förhoppningsvis att påbörja etableringen av nya revir, träffa en partner och själva få ungar i framtiden.

– Det har inte gått så bra för Skånes vilda berguvar de senaste åren. Populationen har minskat kraftigt och i år blev det bara sex ungar i det vilda. Så dessa två är ett välkommet tillskott till populationen. Nu måste vi tillsammans göra stora ansträngningar för att minska dödligheten av vilda berguvar. Säkringen av elstolpar som står för majoriteten av dödligheten har högsta prioritet, säger Arne Hegemann, ordförande i Skånes Ornitologiska Förening (SkOF) och docent vid Lunds universitet.

E.ON är involverade i att säkra berguvarnas överlevnad i södra Sverige och stöttar SkOF:s arbete. E.ON har i samarbete med SkOF bland annat säkrat elledningarna i närheten av berguvarnas revir samt satt upp fågelavvisare, fladdrande plastbitar, för att uppmärksamma fåglarna på att ledningen är där. 

– E.ONs elstolpar är perfekta utkiksplatser för berguven, men om de kommer åt de strömförande ledningarna händer det dessvärre att de förolyckas. Tillsammans kan vi gemensamt hjälpa berguvarna att överleva, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd på E.ON.

Biologisk mångfald är en förutsättning för fungerande ekosystem och E.ON arbetar med olika initiativ för att främja och skydda biologisk mångfald. Berguvsprojektet är en del; andra insatser som görs är till exempel att skapa ängsmark och sätta upp bihotell vid våra anläggningar.

– För oss är det viktigt att bidra till att påverka den biologiska mångfalden positivt, oavsett om det handlar om att skapa gynnsamma livsförutsättningar för små insekter eller att göra livet säkrare för världens största uggla, säger Peter Hjalmar.

Fakta berguvar:

Berguven (Bubo bubo) är en av världens största ugglor och förekommer i större delen av Europa och Asien. Den har en massiv kropp och ett kraftigt huvud med örontofsar. Ögonen är orangegula, fjäderdräkten mörkfläckig och bröst och mage är ljusare än ryggen. Berguven kan ha ett vingspann på 170 cm.

Berguven häckar vid 2–3 års ålder och honan lägger vanligtvis 2–3 ägg, som ruvas i drygt en månad. Ungarna är flygfärdiga efter 80–90 dygn. Berguven är extremt känslig för störning under häckningen och kan överge både ägg och ungar om den blir oroad. För att skydda fåglarna hålls därför de flesta revir hemliga.

Kontakter

Bilder

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Svenskt E.ON-patent vann pris vid COP28 i Dubai8.12.2023 14:50:45 CET | Pressmeddelande

E.ONs svenska patent, energisystemet E.ON ectogrid, blev vinnare i klassen energieffektivisering när COP28 Energy Transition Changemakers delade ut pris till innovativa projekt som driver energiomställningen vid FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai. – Vi vet att vi är innehavare av framtidens decentraliserade energisystem – ett system med stor klimatnytta och som minskar såväl kostnader som påverkan på miljön, och vi är förstås överväldigade och stolta över priset. Ett bättre kvitto på att vi tänkt rätt kan vi inte få, säger Johan Mörnstam, vd E.ON Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum