Vinner tävling om en ny gymnasieskola i Norge, med ett förslag som är mer än en skola
Ola Roald Arkitektur och C.F. Møller Architects har tillsammans med SLA, MakersHub och Rambøll vunnit i plan- och designtävlingen om en ny gymnasieskola i norska staden Harstad. Det vinnande förslaget utgör både en skola och ett landmärke, som skapar nytt liv och förenar dåtid med nutid, samt stad med vatten.
Troms och Finnmark landsting i Norge annonserade en plan- och designtävling om den nya gymnasieskolan i centrala Harstad i januari 2023. Tävlingsbidraget lämnades in i juni detta år, och nu har vinnarförslaget utsetts. Sammanlagt deltog fyra team i tävlingen.
Vinnarteamet består av:
Arkitekt: Ola Roald Arkitektur AS och C.F. Møller Architects
Landskapsarkitekt: SLA AS
Wildcard-kontor/deltagande*: MakersHub
Rådgivande ingenjörer: Rambøll AS
"Med utgångspunkt i det spännande tävlingsunderlaget har teamet genomfört en intensiv och engagerad process för att nå fram till vinnarförslaget. Vi ser med stor förväntan fram emot att fortsätta utvecklingen av förslaget i nära samarbete med byggherre, användare och alla andra involverade i detta viktiga projekt," säger Ola Roald, arkitekt och grundare av Ola Roald Arkitektur.
Mer än bara en skola
Den nya skolan kommer att bli ett kulturellt landmärke och ett centrum för lärande och socialt umgänge vid hamnen i Harstad stad. Området ska återupplivas, och den nya gymnasieskolan i Harstad kommer att bli en attraktiv och levande mötesplats för alla stadens invånare.
Det tidigare varvsområdet ska vara en plats där ungdomar från hela regionen samlas för utbildning, för att skapa nya relationer både med varandra och med staden som helhet.
"Den nya gymnasieskolan i Harstad blir en ledstjärna att navigera efter när besökare kommer sjövägen eller när Harstadborna söker sig mot hamnen – gymnasieskolan kommer bli stadens nya landmärke," säger Thue Borgen Hasløv partner och arkitekt på C.F. Møller.
Under den mörka årstiden kommer hamnen att lysas upp av aktiviteterna på marken, verkstäderna, det gemensamma området och ett norrskensobservatorium. Under dagtid kommer stadsrummen och takområdena runt skolan att vara fulla av liv och aktivitet. Den nya gymnasieskolan är en viktig del av återupplivningen av det tidigare så aktiva hamnområdet och bidrar till den positiva utvecklingen av den nya stadsdelen.
Byggnaden förenar historien med framtiden
Byggnaden i sin form och funktion förmedlar historien från den ursprungliga verkstadsstaden till det moderna och urbana industriområdet som växer fram i detta område av staden. Den nya byggnaden trappar ner mot småhusbebyggelsen på ena sidan och klättrar upp mot berget, och kulminerar som en fyr mot havet. Denna trappning är kopplad till en grön axel som sträcker sig genom byggnaden och skapar tillgång till attraktiva uppehållsplatser på taket. Stora delar av taket är tillgängliga för användare och besökare och kommer att erbjuda aktiviteter, mötesplatser och utställningar. Det finns också planer på stora kulturella evenemang för hela regionen, med konserter i konsertsalen, dansföreställningar eller dansundervisning i danssalarna, innebandyturnering i idrottshallen och målarkurser på taket med utsikt över fjorden.
Harstad Havnepark: En ny mötesplats mellan staden och vattnet
Den lokala naturen och karaktären har stor betydelse i utformningen av skolans utomhusområden. De nya gatustråken, torgen, platserna och parkerna är därför anpassade till hamnmiljöns råa estetik och kustens livfulla naturmångfald. Mitt emellan byggnaderna och vattnet ligger Harstads nyaste tillskott: Havneparken.
"Havneparken blir Harstads nya maritima naturpark, där staden möter vattnet i en frodig och naturlig miljö. Här kommer det att finnas möjlighet till lek och avkoppling, samt att ta ett dopp i havet följt av en tur i bastun," säger E.C. Forfang från SLA. Parken är dessutom utformad med naturbaserade lösningar för att hantera regnvatten och tidvatten, inklusive en 'tidvattenszon' som kan översvämmas.
Målsättning att bli en byggnad med nollutsläpp
"Den nya gymnasieskolan i Harstad har ambitioner om att bli en plusenergibyggnad som ska certifieras enligt BREEAM NOR-standarden 'Mycket Bra' och bli en byggnad som själv producerar energi med hjälp av solceller på både tak och fasad samt material med låg klimatpåverkan," säger teamledaren Ferry Smits från Rambøll.
*Wildcard är en möjlighet för unga arkitekter att delta i tävlingar i Norge om de samarbetar med mer erfarna arkitekter. På så sätt bjuds nya talanger kontinuerligt in till de norska tävlingarna.
Fakta: Ny gymnasieskola i Harstad
Byggherre: Troms och Finnmark fylkeskommune
Tävling: 1:a pris i plan- och designtävlingen
Adress: Harstad, Norge
Arkitekt: Ola Roald arkitektur i samarbete med C.F. Møller Architects
Omfattning: ca. 20 000 m2 / ca. 1 100 elever (+ möjlig utvidgning med 10 000 m2)
Ingenjör: Rambøll
Landskap: SLA
Wildcard-kontor: MakersHub
Nyckelord
Kontakter
Yasmine LundhKommunikatörC.F. Møller Architects
Tel:+4670 817 50 85ylu@cfmoller.comBilder
Om oss
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med 100 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.
Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.
Unika designlösningar
Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.
I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.
Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.
Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, Berlin, Århus, Köpenhamn och Ålborg
Följ C.F. Møller Architects
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects ritar bostäder i trä till klimatsmart kvarter27.2.2024 08:34:53 CET | Pressmeddelande
C. F. Møller Architects har i samarbete med ALFA Development tilldelats en markanvisning för bostäder i stadsdelen Öster om Hyllievångsparken som är del av Malmös ambitiösa klimatsatsning enlighet med riktlinjerna och målsättningen i LFM30.
Karup Design och C.F. Møller Architects presenterar en ny mångsidig möbelkollektion för stadsliv15.2.2024 09:40:50 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller Architects har inlett ett samarbete med danska Karup Design, en ledare inom innovativa möbel-lösningar. Den första kollektionen är ett vittnesmål om sammansmältningen av högkvalitativt hantverk och arkitektonisk genialitet, riktad mot de föränderliga behoven hos stadsbor, särskilt de som omfamnar små bostadsutrymmen i stora städer.
C.F. Møller Architects flyttar till nya lokaler i Stockholm5.2.2024 09:19:40 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller flyttar den 6 februari in på översta våningen i Brf Söders Hantverkshus på Renstiernas gata 12 på Södermalm i Stockholm.
C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet8.12.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Ett team bestående av C.F. Møller Architects, NCC som totalentreprenör, och Artelia har vunnit tävlingen om det nya huvudkontoret för det danska energiföretaget Energinet.
Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen28.11.2023 12:23:17 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller Architects står bakom den nya multiarenan med hotell och konferenscenter samt utvecklingsplanen för stadsområdet Nygårdstangen i Bergen, Norge.