Levande och föränderliga projekt blir Årets Strålkastare inom gestaltad livsmiljö
2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar? På den årliga konferensen "Gestaltad livsmiljö" som 2023 har fokus på just kreativitet, kunskap och kompetens presenterades Årets strålkastare podcasten Staden, konstprojektet Tänka med jorden samt produktionsplattformen SPOK.

Kunskapsspridare och inspiratörer
De fyra myndigheterna Boverket, Riksantikvarieämbetet, Arkdes och Statens konstråd som är arrangörer av konferensen vill med Årets strålkastare uppmärksamma aktörer som i sitt arbete belyser den gestaltade livsmiljöns olika perspektiv på ett främjande vis och som därmed lyfter den nationella politiken för gestaltad livsmiljö. Årets strålkastare ska bidra till att sprida kunskap, goda idéer och initiativ samt inspirera och skapa engagemang.
- Vi vill uppmärksamma förebilder runt om i landet som både sprider kunskap och bidrar till berikande, inkluderande och medvetet utformade livsmiljöer, säger Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande för Rådet för hållbara städer.
Årets Strålkastare 2023
Podcasten ”Staden”
En pod om staden med särskilt fokus på arkitektur, stadsbyggnad, kultur, konst, politik och ekonomi.
Motivering:
Med en tydlig historisk förankring förmedlar podcasten ”Staden” på ett kunnigt och lättillgängligt vis kulturella, politiska och ekonomiska perspektiv på stadsbyggnad och arkitektur. Det breda kultursociologiska förhållningssättet, vilket möjliggör annorlunda ingångar i frågor som berör stadsbyggnad, bidrar till att podden inte endast verkar i folkbildande anda utan även kan berika samhällsdebatten till gagn för en god gestaltad livsmiljö.
Konstprojektet "Tänka med jorden"
Ett regionalt utvecklingsprojekt som betraktar Nynäs slott och dess omgivande jordbrukslandskap som en kritisk plats för reflektion kring människans plats på jorden.
Motivering:
”Tänka med jorden” handlar om delaktighet, ett gemensamt ”om-tänkande” kring en plats och dess historia, nyskapande produktion av samtida konst i dialog med kulturarvet samt en omsorg om människor, djur och växtlighet. Med en undersökande blick på maktrelationerna inom den herrgårdskultur som präglat platsen uppstår nya samtal mellan konstnärer, ungdomar och publik. Genom att ta avstamp i platsens olika värden lyfts aktuella utmaningar i samhället, som exempelvis hot mot den biologiska mångfalden. Initiativet bjuder in till ett deltagande som skapar nya sätt att tänka och se på platsen och dess förflutna, samtid och framtid. Genom sin inkluderande samverkan och helhetssyn på utveckling av platsens historiska värden samt kunskapsförmedling till nya generationer levandegör "Tänka med jorden" politik för gestaltad livsmiljö.
Produktionsplattformen SPOK
En plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri.
Motivering:
SPOK är en levande plattform som kontinuerligt formas av och utvidgas genom sina användare. Genom att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter på detta sätt skapas nya erfarenheter inom tillverkningsindustrin, som i sin tur kan leda till nya innovationer - vilket breddar vad gestaltad livsmiljö kan vara. Arbetet rymmer en långsiktig och medveten avvägning mellan olika perspektiv och värden för en hållbar framtid, en mer lokal och resilient ekonomi samt stärkta lokala sociala nätverk. SPOK väcker aktuella frågor om hållbar tillverkning, produktion och konsumtion, och skapar genom samverkan inom tillverkningsbranschen rum för nya, innovativa lösningar. Plattformen bygger på hantverk och kunskapsöverföring, vilket rimmar väl med årets konferenstema. Genom sitt arbete skapar SPOK en rörelse som likt en snöboll inkluderar allt fler i syfte att stärka arbetet med gestaltad livsmiljöer runt om i hela landet.
Intervjuer med Årets strålkastare
På webbplatsen Hållbar stad finns intervjuer med Årets strålkastare år 2023 och 2022 samt information om konferensen Gestaltad livsmiljö.
Konferensen Gestaltad livsmiljö 2023 – en konferens om kreativitet, kunskap och kompetens
Konferensen Gestaltad livsmiljö 2022 – när allt ställs på sin spets
Nyckelord
Kontakter
Dan HallemarStaden podcast
https://www.stadenpodcast.se
Helena BjarnegårdBoverket, ordförande i Rådet för hållbara städer
Tel:0455- 35 32 70helena.bjarnegard@boverket.seBoverkets presserviceBoverket
Tel:0455-353170presservice@boverket.seHåkan ForsellStaden podcast
https://www.stadenpodcast.se
Jenny NordbergSPOK
Tel:070-7127442inbox@jennynordberg.sehttps://s-p-o-k.se/svSanna Svanbergbild- och formkonsulentSörmlands museum
Tänka med jorden drivs av Art Lab Gnesta i samarbete med Nynäs slott/Sörmlands naturbruk och Sörmlands museum, med stöd av Kulturrådet.
Länkar
Om oss
Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Generaldirektör på Boverket är Anders Sjelvgren. Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket har ca 245 anställda i Karlskrona och Malmö och tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Följ Boverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Boverket
Allmänna samlingslokaler med ungdomsverksamhet får dela på 19,7 miljoner kronor17.11.2023 13:33:35 CET | Pressmeddelande
Samlingslokaldelegationen beslutar årligen om verksamhetsutvecklingsbidrag till ungdomsprojekt i allmänna samlingslokaler. I år, 2023, får 20 projekt dela på 19,7 miljoner kronor för att utveckla ungdomsverksamheten och anpassa lokalerna eller utomhusmiljön för ungdomar. Även i år har konkurrensen mellan de olika sökande varit hög. Totalt sökt belopp var 73 miljoner kronor.
Boverket säger upp 14 anställda20.10.2023 08:22:37 CEST | Pressmeddelande
Boverket har genomfört en översyn för att anpassa verksamhet och organisation till minskade anslag framöver. Det innebär att 14 anställda sägs upp.
Boverket reviderar byggprognosen - bostadsbyggandet minskar kraftigt17.10.2023 09:45:17 CEST | Pressmeddelande
Antalet påbörjade bostäder minskar kraftigt i år, och nedgången förväntas fortsätta under 2024. Det visar Boverkets revidering av sin byggprognos från juni 2023.
Ändrad tidplan för de nya förskrifterna om byggande26.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Boverket bedömer att det behövs mer tid för att gå igenom remissynpunkterna på författningsförslagen. Boverket har därför bestämt att flytta fram tidplanen för de nya förskrifterna.
Behovet av bostäder ökar21.9.2023 09:53:39 CEST | Pressmeddelande
Boverket har genomfört nya beräkningar av det nationella behovet av bostäder för perioden 2023–2030. Enligt Boverkets beräkning behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030. Det är en ökning med sex procent fler bostäder än den beräkning Boverket tog fram för ett år sedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum