Akademikerförbundet SSR

Sveriges första fackliga handbok i AI

Dela

Välfärden påverkas dramatiskt när AI och algoritmer utvecklas och tar en allt större plats i den offentliga förvaltningen. Nu automatiserar kommuner, regioner, myndigheter och företag mängder av arbetsuppgifter och processer Det kommer att förändra arbetets innehåll i grunden för en stor del av förbundets medlemmar. Hur ska vi som facklig organisation hantera denna förändring, vilka krav ska vi ställa och vilken välfärd vill vi se?

Handbok
Handbok

Akademikerförbundet SSR har som första fackförbund tagit fram en handbok i hur våra fackliga lokalt kan driva frågor om digitalisering och AI ur ett fackligt perspektiv.  

- Svenska modellen bygger på att vi förhandlar om organisationsförändringar och att parterna är med och påverkar. När det handlar om digitala processer verkar detta helt bortglömt, och därför behövs denna handbok. Vi ska ta oss in i processerna och vi ska ställa rätt frågor. Bara så kommer denna utveckling leda åt rätt håll, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Det kräver en hel del av oss som fackförbund om vi ska påverka utvecklingen i rätt riktning och vara med och forma den arbetsmarknad och den välfärdssektor vi vill se. Denna handbok är ett första steg på vägen. Det är viktigt att professionen deltar när algoritmer och automatiserade processer utformas för att frågor ska ställas, relevant data ska användas. Något som bara är möjligt om de som faktiskt jobbar i välfärden involveras – vilket dessvärre inte alltid är fallet idag.  

-  Fackföreningsrörelse har alltid bejakat teknisk utveckling. Om vi ska göra det fortsätt krävs en seriös ambition att reglera algoritmer och automatisering inom offentlig förvaltning. Just nu spelar vi, med frånvaron av politisk styrning, ett riskabelt spel med tilliten gentemot våra samhällsinstitutioner, säger Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR. 

Förutom att fackliga parter bör involveras kräver Akademikerförbundet SSR statlig reglering och full insyn i alla offentliga algoritmer. Alla beslut som tas av stat, kommun och region ska gå att förstå och följa. En Novusundersökning visar att sex av tio medborgare anser att de algoritimer som styr beslutsstöd i den offentliga förvaltningen bör vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye