Kommunal

Kommunal varslar om strejk för RUT-städ

Dela

Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Tjänsteförbunden har strandat, därför varslar Kommunal nu om konflikt med start klockan 12.00 den 13 oktober 2023. Varslet omfattar anställda på kollektivavtalet Hemserviceföretag. Berörda städföretag är bland annat Hemfrid och HomeMaid.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare – medlemmarna i Kommunal är värda bättre arbetsvillkor och högre löner. Låglönesatsningen är en del av industrimärket och särskilt viktig nu när många medlemmar har små eller inga ekonomiska marginaler. Att då arbetsgivarorganisationen Almega ännu en gång säger nej till vad som redan är förhandlat på svensk arbetsmarknad är ytterst allvarligt, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Almega accepterar inte den låglönesatsning som industrins parter kommit överens om. Kommunal menar, å sin sida, att det skulle innebära att Almega skulle få en särställning på svensk arbetsmarknad.

Almega vägrar att acceptera låglönesatsningen som är en del av märket. De vill i stället dumpa lönerna i branschen för att maximera företagens vinster. Vinster medlemmarna i Kommunal förväntas betala priset för. Trots att Almega själva vittnar om att det är svårt att rekrytera personal till dessa viktiga yrken menar de att låga ingångslöner är en förutsättning för dessa branscher. Kommunal menar att låga löner gör det svårt att locka fler till yrket, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Konflikten omfattar medlemmar som arbetar med servicearbete som utförs i hemmet exempelvis RUT-städ. Varslet omfattar strejk och nyanställnings-, inhyrnings-, övertids- och mertidsblockad på ett antal arbetsplatser.

För att se vilka arbetsplatser som tas ut i strejk besök Kommunal.se.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas ekonomiska vänstersväng5.10.2023 14:43:09 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kommunal välkomnar budgeten som är ett tydligt alternativ till regeringens ekonomiska politik men hade samtidigt hoppats på en mer offensiv politik för välfärden. Ett stort frågetecken är fortfarande karensavdraget. Socialdemokraterna gick till val på att genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget. Trots detta så lyser skarpa förslag med sin frånvaro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum