Studentlitteratur AB

Professor i matematik tar emot Läromedelsförfattarnas pris

Dela

Läromedelsförfattarnas särskilda pris 2023 går till Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik på Mälardalens universitet och en av författarna till läromedlet Rik matematik.

Andreas Ryve
Foto: Kajsa Göransson

– Det är inte ofta jag känner mig hedrad, men när jag fick veta att jag tilldelats Läromedelsförfattarnas särskilda pris blev jag verkligen hedrad. Jag känner genuin glädje, säger Andreas Ryve, som tar emot en prissumma på 50 000 kronor.

Andreas Ryve är initiativtagare till projektet Framtidens läromedel – ett projekt som startades 2016 för att utveckla och beforska forskningsbaserade läromedel i samarbete med verksamma lärare. Projektet har resulterat i läromedlet Rik matematik som idag används i många klassrum.

– Om man tittar på internationell forskning så visar den att läromedel och lärarhandledningar är en självklar del av klassrumsundervisningen, och något som påverkar kvaliteten på undervisningen. När möjligheten fanns kändes det självklart att jag skulle försöka göra skillnad, och det känns jätteroligt att det uppmärksammas, säger Andreas Ryve.

Läromedelsförfattarnas särskilda pris är en av tre kategorier i Läromedelsförfattarnas pris, och delas ut för att lyfta och premiera författarskap utifrån exempelvis ett tema, något nyskapande eller en framstående debutant. Andreas Ryve tar emot Läromedelsförfattarnas särskilda pris med följande motivering:

Läromedelsförfattarnas vision är ett kunskapsorienterat samhälle där läromedel av hög kvalitet för alla är en självklarhet. Ett kunskapsbaserat samhälle kräver kunskapsbaserade verktyg. Andreas Ryve leder en projektgrupp vars kollektiva insats på ett banbrytande sätt har kopplat forskningen till praktiken och resulterat i faktiska läromedel. Projektet Framtidens läromedel som Andreas Ryve har initierat och drivit är ett tydligt exempel på hur man kan utveckla och skriva läromedel med utgångspunkt i forskning. Vi tror att detta kan bana väg för andra författare att utforska nya sätt att ta fram läromedel.

Läromedelsförfattarnas pris instiftades 2020 och delas årligen ut för att hylla författarskapet bakom läromedel och kurslitteratur. Den totala prissumman är 250 000 kronor, vilket gör det till Sveriges största pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Prisutdelningen äger rum på Läromedlets dag den 8 november.

Mer om Läromedelsförfattarnas pris hittar du här: Professor i matematik tar emot Läromedelsförfattarnas pris | Läromedelsförfattarna (mynewsdesk.com)

Kontakter

Bilder

Studentlitteratur AB - https://www.studentlitteratur.se är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Studentlitteratur och Binogi i samarbete för likvärdigt lärande16.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Alla elever ska ha möjlighet att hänga med i undervisningen, oavsett förutsättningar. Därför tar nu Studentlitteratur och Binogi, två kunskaps- och utbildningsföretag med stark förankring i svensk skola, ett gemensamt steg för att ytterligare stärka stödet för elever och lärare. I samband med lanseringen av Studentlitteraturs nya läromedel Helios NO kommer handplockade, flerspråkiga undervisningsfilmer från Binogi att finnas kopplade och tillgängliga via Helios NO:s lärarpaket.

Student får pris för bästa rättsteoretiska examensarbete29.8.2023 14:43:07 CEST | Pressmeddelande

För andra året delas David Reidhavs pris ut för bästa rättsteoretiska examensarbete. När David Reidhav slutade som lektor i allmän rättslära vid Lunds universitet avtackades han av kollegor vid juridiska fakulteten med boken Juridiska grundbegrepp (Studentlitteratur, 2019). Nu används boken som litteratur på den kurs på juristprogrammet där David undervisade. I boken medverkar 14 lärare i rättsteori som kapitelförfattare och all royalty går till priset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye