Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset utsett till Årets strokeenhet

Dela

Bland Sveriges 72 sjukhus med akut strokesjukvård har Akademiska sjukhuset, tillsammans med tre andra sjukhus, utsetts till Årets strokeenhet 2022. Priset delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård.

Bland Sveriges 72 sjukhus med akut strokesjukvård har Akademiska sjukhuset, tillsammans med tre andra sjukhus, utsetts till Årets strokeenhet. Det är första gången på 12 år som priset tillfaller ett universitetssjukhus. Priset delas ut av Riksstroke - kvalitetsregistret för svensk strokesjukvård.
Bland Sveriges 72 sjukhus med akut strokesjukvård har Akademiska sjukhuset, tillsammans med tre andra sjukhus, utsetts till Årets strokeenhet. Det är första gången på 12 år som priset tillfaller ett universitetssjukhus. Priset delas ut av Riksstroke - kvalitetsregistret för svensk strokesjukvård. Staffan Claesson Får användas i media

Akademiska sjukhuset är det första universitetssjukhuset på tolv år som får utmärkelsen. Övriga tre sjukhus som får utmärkelsen i år är Alingsås Lasarett, Kungälvs sjukhus och Värnamo sjukhus.

- Bakom framgången ligger ett systematiskt arbete med att förbättra strokevården på Akademiska. En stor del av strokevården sker idag på avdelning 85 B1 inom verksamhetsområde neuro, men sjukhusets strokekedja påbörjas inom ambulanssjukvård och snirklar sig fram via ett flertal verksamhetsområden till rehabilitering i hemmet inom geriatrik. Detta hade inte varit möjligt utan allas gemensamma insatser, säger Signild Åsberg, medicinskt ledningsansvarig läkare inom strokevård och ordförande för sjukhusets strokeråd.

Akademiska sjukhuset har tidigare haft en styrgrupp för strokevård inom ramen för värdebaserad vård; idag sker kvalitetsarbetet för strokekedjan inom Lokal arbetsgrupp stroke, som är uppdelad i Rädda Hjärnan-gruppen och Strokerådet.

En grundförutsättning för att få priset är god rapportering till kvalitetsregistret Riksstroke, där Akademiska har hög täckningsgrad (88 procent) jämfört med slutenvårdsregistret samt hög svarsfrekvens (93 procent) vid Riksstrokes enkätuppföljning tre månader efter stroke.

Se nedan Akademiskas resultat, vilka indikatorer som ligger till grund för utmärkelsen, och berörda verksamhetsområden.

Strokepatienter vid Akademiska under 2022:

  • 22 procent reperfusionsbehandlades (ambulanssjukvård, anopiva, BFC, neuro)
  • 82 procent vårdades, om ej behov av högre vårdnivå, på strokeenhet 85B1 som första vårdavdelning (akutsjukvård, neuro)
  • 92 procent undersöktes enl NIH strokeskala (akutsjukvård, neuro)
  • 67 procent trombolysbehandlades inom 30 min (median) från ankomst till akademiska (ambulanssjukvård, BFC, neuro)
  • 92 procent vårdades vid strokeavdelning någon gång under vårdtid (neuro)
  • 100 procent sväljbedömdes (neuro)
  • Erhöll adekvat sekundärpreventiv läkemedelsbehandling (neuro)
    - 83 procent blodtrycksbehandling vid stroke
    - 97 procent trombocythämmare vid ischemisk stroke utan förmaksflimmer
    - 83 procent oral antikoagulantia vid ischemisk stroke med förmaksflimmer
    - 85 procent statinbehandling vid ischemisk stroke
  • 74 procent erhöll tidig hemrehabilitering (geriatrik)
  • 87 procent var nöjda med rehabilitering i öppenvård (geriatrik, rehabilitering och smärtcentrum)


TIA-patienter vid Akademiska under 2022:

  • 82 procent vårdades, om ej behov av högre vårdnivå, på strokeenhet 85 B1 som första vårdavdelning (akutsjukvård och internmedicin, neuro)
  • Erhöll adekvat sekundärpreventiv läkemedelsbehandling (neuro)
    - 82 procent blodtrycksbehandling vid TIA
    - 99 procent trombocythämmare vid TIA utan förmaksflimmer
    - 93 procent oral antikoagulantia vid TIA med förmaksflimmer
    - 91 procent statinbehandling vid TIA



Kontakter

Signild Åsberg, överläkare och medicinskt ansvarig läkare inom strokevård, Akademiska sjukhuset;
signild.asberg@akademiska.se
076-496 36 31

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.

Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.

Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vissa patienter med KOL har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.

Forskning på långvarig smärta internationellt prisad11.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den som har smärta varje dag i minst tre till sex månader har långvarig smärta, ett tillstånd som är mycket vanligt. Numera finns en ny smärttyp, nociplastisk smärta, som innebär att nervsystemet fungerar som en förstärkare av smärtsignaler. I år tilldelas Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset, det prestigefulla internationella priset Ronald Melzack lecture award, för sin forskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye