Sigtuna kommun

Ministern: "Jag är väldigt imponerad"

Dela

Pyssel, förskolebarn, skärgårdsrum, vårdhund, mellanmål, presentation, VR-teknik, möten, samtal, reflektion. Fullspäckat schema när äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje besökte äldreboendet Ymer, som hon liknar vid ”äldreomsorgens Carolina Klüft”.

Barn och äldre pysslar runt ett bord med kottar, löv och ekollon.
Pysselstund med boende och förskolebarn från byggnaden intill. Sigtuna kommun

Det är en sen eftermiddag i början av oktober när Anna Tenje (M) besöker kommunens äldreboende Ymer för första gången. En kort presentation i ett av allrummen på bottenvåningen, följs av en rundvandring med mycket att visa under kommande intensiva två timmar.

Husesynens första stopp sker i köket en våning upp. Boende och förskolebarn från byggnaden bredvid har samlats runt ett bord med kottar, löv och ekollon för veckans gemensamma pysselstund. Rummet består av drygt femton kreatörer i åldersspannet 5-95 år som knappt tar notis om stundens nyfikna besökare. Tenje tar varje chans hon får att prata med boende, barn och medarbetare – alla som vill. Atmosfären är rofylld och fängslande, svår att slita sig från ska det visa sig.

- Att bara träffa förvaltningschefer och politiker som ger sin bild av verksamheten är en sak. Men det här, att få gå runt och att få träffa så många medarbetare och boende. Det är verkligen värdefullt, säger Anna Tenje.

Sigtuna kommun har ett uttalat mål om en äldreomsorg som mäter sig bland de bästa i landet. För att nå dit pågår ett intensivt utvecklingsarbete som genomsyras av strävsamhet och ödmjukhet, men också en påtaglig stolthet för allt som är bra.

- Vi har stolta och hängivna medarbetare på alla nivåer, med ett stort engagemang för att göra det bästa för våra äldre. Vi jobbar framåt med vilja och mod att göra saker på ett nytt sätt, tänka med hjärtat och handla med hjärnan, säger Leena Vuorinen, avdelningschef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

På schemat för dagen står även besök i nya "Skärgårdsrummet", möte med vårdhunden Chabo, titt i trädgård, test av VR-teknik, mellanmål och tillhörande presentation av arbetet med näringsrik kost för ökat välbefinnande.

- Arbetssättet som man har i Sigtuna kommun är som en riktig mångkampare, man kanske inte är bäst i varje enskild gren men man är jäkligt duktig i väldigt många. Som Carolina Klüft, sammantaget vinner hon allt, säger Anna Tenje och fortsätter:

- Jag är väldigt imponerad, jätteglad!

Närvarande under torsdagens ministerbesök var även Kerstin Eriksson (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden:

- Det jag tog med mig särskilt från besöket är alla kompetenta och engagerade medarbetare som med goda idéer och initiativförmåga arbetar för att göra det allra bästa för våra äldre. Jag hoppas och tror att Anna Tenje såg ett särskilt boende i framkant när det gäller att prova nya idéer för att stärka kvalitet och erbjuda god vård och omsorg. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Barn och äldre pysslar runt ett bord med kottar, löv och ekollon.
Pysselstund med boende och förskolebarn från byggnaden intill.
Ladda ned bild
Hund gör vacker tass för att få godis från boende på Ymer.
Vårdhunden Chabo vet hur man får godis.
Ladda ned bild
Tre människor samtalar runt vårdhunden Chabo som sitter på en stol i mitten.
Vårdhunden Chabo får höra många historier på Ymer.
Ladda ned bild
Fyra äldre med ljus i ansiktet mot en vägg målad som havsutsikt.
Skrägårdsrummet skänker ljus och värme till ljudet av vågskvalp och fågelkvitter.
Ladda ned bild
Porträttbild på Leena Vourinen, avdelningschef för äldre- och omsorgsförvaltningen.
Leena Vuorinen, avdelningschef för äldre- och omsorgsförvaltningen.
Ladda ned bild
Porträttbild på Kerstin Eriksson, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
Kerstin Eriksson (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
Ladda ned bild

Om oss

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye