ElektronikBranschen

E-Waste Day 14 oktober – Töm byrålådan och rädda världen!

Dela

Den 14 oktober är International E-Waste Day. En viktig dag att uppmärksamma. I Sverige ligger 25 miljoner mobiler och dammar i byrålådorna tillsammans med andra elektronikprylar som kan cirkuleras för ett mer hållbart samhälle. På CirkuleraMera.nu får konsumenter hjälp med varför, hur och var de kan cirkulera sin elektronik.

25 miljoner oanvända mobiltelefoner samlar damm i svenskarnas byrålådor, helt i onödan. På sajten CirkuleraMera.nu får konsumenter information om återvinning och återbruk av mobiler, surfplattor och andra elektronikprodukter som inte längre används.  

- Sverige ligger i världstoppen när det kommer till återvinning av elektronik. Men det som inte lämnas in kan vare sig återvinnas eller återbrukas. Vi hoppas att hela Sverige ska tömma lådorna den 14 oktober, säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen.  

Under 2022 lämnade svenskarna in 154 758 ton, vilket motsvarar nästan 15 kilo per person. Dessa siffror rör det som samlats in genom producentansvarsorganisationen El-kretsen (som ägs av den samlade branschen) och omfattar insamling i samtliga landets 290 kommuner.  

I Sverige återvinns drygt 70 procent av det som kommer in till återvinningsstationerna. I internationella mått är det högt. För Europa som helhet är siffran 54 procent. Bristen på allmänhetens medvetenhet har identifierats som en viktig del som hindrar länder från att utveckla cirkulära ekonomier.  

International E-waste Day är en årlig informationskampanj som initieras av WEEE Forum och dess medlemmar: Dagen äger rum varje år den 14 oktober. Den syftar till att belysa det växande problemet med elektroniskt avfall och främja ansvarsfull hantering av e-avfall. 

Mot bakgrund av det har branschorganisationen ElektronikBranschen valt att skapa sajten CirkuleraMera.nu. Syftet med sajten är att informera konsumenter om rättigheter och möjligheter med att cirkulera elektroniken som ligger och samlar damm i byrålådan. Men även vad man behöver tänka på och var man ska vända sig med sina prylar. 

- Att cirkulera hemelektronik är enkelt och kan göras på återvinningscentraler eller återförsäljare runt om i Sverige. Ofta kan det löna sig ekonomiskt att cirkulera och det lönar sig alltid för miljön, säger Pernilla Enebrink. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt28.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med negativ effekt på miljön som drar in miljarder till staten. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten. Det visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen.

Riksdagsseminarium: Elektronikskatten - En ekonomisk börda för svenska folket och miljön17.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten, i lagstiftningen kallad skatt på kemikalier i viss elektronik, har visat sig vara ohållbar utifrån en mängd olika perspektiv. Den 17 april bjuder Elektronikbransch tillsammans med Moderaterna in till ett riksdagsseminarium om Elektronikskatten och ett samtal om dess effekter på svenskarna och miljön samt om varför den drabbar hushållen med tunnast plånböcker hårdast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye