Kommunal

Varsel avblåst

Dela

Kommunal accepterar medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteförbunden för Hemserviceföretag. Avtalet innehåller lönehöjningar i nivå med märket. Avtalet innehåller även en låglönesatsning, något Kommunal lyfte fram som särskilt prioriterat.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Den 4 oktober varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna med Almega Tjänsteförbunden strandat. Kommunal krävde då både de lönehöjningar och den låglönesatsning som är en del av industrimärket.

- Jag är glad att medlemmarna även i denna bransch nu får den låglönesatsning vi krävt och som är en central del av årets avtalsrörelse. Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av lägstlönen. Låt detta vara en tydlig signal till alla arbetsgivare, Kommunal kommer ta strid för alla medlemmar – oavsett storlek på avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

I dag säger Kommunal och Almega ja till medlarnas bud och varslet om stridsåtgärder dras därför tillbaka.

- Under den gånga helgen har vi suttit i förhandlingar och nu har vi äntligen ett avtal som innehåller ordentliga låglönesatsningar i enlighet med industrimärket. Avtalet ger högre höjningar av lägstlönen, vilket dels ger alla som nyanställs bättre förutsättningar att kunna leva på sin lön, dels höjer medellönen i branschen som helhet, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Avtalet innebär, bland annat, att lägstlönen höjs år ett med 1 150 kr och år två med 850 kr. Utgående lön höjs år ett med 750 kr och år två med 800 kr. Storhelgs-ob höjs år ett med 5,4 % och år två med 4,6 %. Samt övriga ersättningar höjs år ett med 4,1 % och år två 3,3 %. Ett nytt branschvanetillägg skapas som ger 200 kr efter 3 års branschvana.

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas ekonomiska vänstersväng5.10.2023 14:43:09 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kommunal välkomnar budgeten som är ett tydligt alternativ till regeringens ekonomiska politik men hade samtidigt hoppats på en mer offensiv politik för välfärden. Ett stort frågetecken är fortfarande karensavdraget. Socialdemokraterna gick till val på att genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget. Trots detta så lyser skarpa förslag med sin frånvaro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum