Gröna arbetsgivare

Ny rapport analyserar tre länders regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land

Dela

PRESSINBJUDAN: Den 1 november 2023 införs ett försörjningskrav på förnärvarande 27 360 kronor för utländsk arbetskraft från tredje land. Med anledning av detta bjuder Gröna arbetsgivare in till seminarium och presentation av en ny rapport: Regelverk för arbetskraftsinvandring från tredje land - En analys av tre länders hantering av lönegolv med bäring på de gröna näringarna

I rapporten analyseras Danmarks, Finlands och Storbritanniens regelverk för arbetskraftsinvandring. Syftet är att fördjupa kunskapsbilden och dra lärdom av andra, jämförbara länders modeller. För de gröna näringarna är arbetskraftsinvandringen en kritisk del av kompetensförsörjningen, både för att klara av internationell konkurrens och för att kunna bidra till Sveriges självförsörjning.

Under seminariet presenteras och diskuteras rapporten av:

  • Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
  • Anders Hall, statssekreterare Justitiedepartementet
  • Jonas Grafström, fil dr och vice vd Ratio
  • Patrick Joyce, chefsekonom Almega
  • Edward Hamilton, rapportförfattare, Edward Hamilton Communications AB

Varmt välkommen!

Tid: tisdag 17 oktober 09.00-10.00 (frukost från 08.30)
Plats: Näringslivets Hus - projektrummet, Storgatan 19, 114 51 Stockholm
Anmälan: johan.grauers@grona.org

Kontakter

Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. För svensk djursjukvård är vi även branschorganisation. 

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Stora risker med regeringens politik för utländsk arbetskraft17.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny studie av regelverk för utländsk arbetskraft visar att regeringens politik kommer att innebära stora nackdelar för svenska företag jämfört med Finlands, Danmarks och Storbritanniens. I Gröna arbetsgivares rapport konstateras att dessa länder har ett lönekrav på 40–76 procent av medianlön, jämfört med de 80 procent som svenska företag ska betala från den 1 november. I ett andra steg nästa år förväntas kravet höjas till 100 procent, motsvarande 34 200 kronor i månaden.

Rättelse - nytt löneavtal för svenska lantbruk inte formellt klart28.6.2023 16:34:48 CEST | Pressmeddelande

RÄTTELSE: Gröna arbetsgivare och Kommunal har en principöverenskommelse om ett nytt avtal för lantbruksarbetarna. För ett formellt avtal krävs ett beslut från Kommunals förbundsstyrelse. Gröna arbetsgivare och Kommunal har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 procent för lantbruksarbetare. Det nya avtalet börja gälla från och med en 1 juli 2023 och följer industriavtalets lönekostnadsmärke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye