Stockholms stad

Ny förskola med samiska och meänkieli öppnar i Stockholm

Dela

Nu har Stockholms första förskola med inriktning på samiska och meänkieli öppnat på Södermalm. Förskolan välkomnar alla barn som bor i Stockholm.

Förskolan Norrskenet, Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

Vi är glada att meddela att en ny förskola, Norrskenet, har öppnat i Stockholm. Förskolan är det första i sitt slag i staden och är inriktad på att främja och bevara de nationella minoritetsspråken samiska och meänkieli, samt att stärka den kulturella identiteten för samer och tornedalingar. Norrskenet är en del av Stockholms stads förskolor och ligger på adressen Maria Bangata 9, nära Södra station på Södermalm.

Norrskenet erbjuder en unik möjlighet för barn med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli att utveckla sina språkkunskaper och lära sig mer om sin kultur och kulturella identitet i en urban miljö. 

Förskolan har anställt en barnskötare och förskollärare som har anknytning till samiska och tornedalska kulturen och kunskap om språken. Uppstarten har skett i nära samarbete med Sameföreningen i Stockholm och Tornedalingar i Stockholm.

– Jag känner mig jättestolt över den här förskolan. Jag hoppas att det ska vara en förskola som är bra för barnen, som kombinerar hög kvalitet med den särprägling som finns i kopplingen till det samiska och Tornedalen, säger Lena Kullberg-Boman, förskolechef på Södermalms stadsdelsförvaltning. 

– Vi har fått väldigt fin respons på den pedagogiska miljön, där det finns många igenkänningsmarkörer. Allt från barnböcker på samiska och meänkieli till en rolig lekbastu och vår fina lavvo, sommarkåta i tyg, säger Mira Banjac, rektor för förskolan Norrskenet. 

Vi välkomnar alla barn som bor i Stockholm med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli till Norrskenet. Vi ger barnen möjligheten att utvecklas i en miljö som präglas av lek, omsorg och undervisning. Föräldrar som är intresserade av att anmäla sina barn till Norrskenet kan göra det genom att besöka förskolans webbplats. 

För mer information om Norrskenet, besök Stockholms stads webbplats

Presskontakt  Lisa Bonnichsen, kommunikatör, lisa.bonnichsen@stockholm.se
08-508 127 00

Nyckelord

Bilder

Barnhänder. Foto: Stockholms stad
Ladda ned bild
Myshörna. Foto: Stockholms stad
Ladda ned bild
Lekhörna. Foto: Stockholms stad
Ladda ned bild

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Halva Östermalmstorg är klart – upprustningen blir färdig i augusti 202517.12.2024 14:12:39 CET | Pressmeddelande

Upprustningen av Östermalmstorg går som planerat och halva torget är nu färdigt. Projektet omfattar även torgets lokala gator samt delar av Nybrogatan, Sibyllegatan och Storgatan och totalt är cirka hälften av alla ytor som ska rustas upp klara. Arbeten pågår med att färdigställa fler delar. I slutet av augusti 2025 planeras hela projektet vara klart och Östermalmstorg ha förnyats till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye