Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent fyller 40 år!

Dela

Den 12 oktober 1983 bildades stiftelsen Håll Sverige Rent av Naturvårdsverket och Returpack för att verka mot nedskräpning, för återvinning och ökad miljömedvetenhet. Stiftelsen med den klassiska logotypen har sina rötter i kampanjen Håll Naturen Ren som startades redan 1962.

Logotypen "Sextaggaren" skapades redan på 1960-talet, av konstnären Billy Good och formgivaren Clasgöran Strömgren och visar tre gröna granar som speglas i blått friskt vatten. Då med texten Håll Naturen Ren. I början av sjuttiotalet ersattes texten med Håll Sverige Rent.  2016 gjordes ett omtag av varumärket, de två färgerna integrerades och Håll Sverige Rent öppnade upp logotypen för andra språk än svenska och lokala anpassningar. 

– Vi gjorde omtaget för att inkludera alla som bor i Sverige i våra kampanjer. Oavsett om de bor i stan eller på landet. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Våra kampanjer lockar deltagare från såväl storstad som småstad och landsbygd. Vi driver och deltar i samarbeten med eldsjälar och organisationer över hela landet. Från storstädernas innerstäder via förorter till bruksorter och små byar på fjället, säger Mikael Drackner, tillförordnad vd för Håll Sverige Rent.  

Åtgärdsguiden
I samband med jubileet lanseras Håll Sverige Rent en åtgärdsguide för aktörer som vill minska och förebygga nedskräpning i havet, naturen och staden.
https://hsr.se/atgardsguiden

Producentansvaret
Producentansvaret för förpackningar är en aktuell fråga för Håll Sverige Rent, som vill se att företagen framöver tar ett stort ansvar för att minska nedskräpningen. https://www.altinget.se/artikel/haall-sverige-rent-vi-maaste-prata-om-de-verkliga-kostnaderna-for-nedskrapning

2022: Äntligen farväl till fimpen!
Den 1 januari 2022 gav Håll Sverige Rents arbete kring frågan om böter för att slänga fimpar eller prillor på marken äntligen resultat. Tidigare var fimpar och annat småskräp varit undantagna i lagstiftningen.https://hsr.se/farval-fimpen

1,2 miljoner kampanjdeltagare 2022
Under 2022 plockade hela 1,2 miljoner människor skräp tillsammans med Håll Sverige Rent. https://hsr.se/tillsammans-kan-vi-stoppa-skrapet

Kreativa kampanjer
Håll Sverige Rent har fått många priser och nomineringar i kreativa tävlingar de senaste åren: Inhousetävlingen, TikTok Awards, 100-wattaren och just nu i internationella Lovie Award för kampanjen Dumpad i samband med Alla hjärtans dag.  
https://hsr.se/dumpad

.

Kontakter

Bilder

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye