Håll Sverige Rent

Så ska skräpet i Tensta minska

Dela

Nu krokar Håll Sverige Rent arm med Fastighetsägare i Järva mot nedskräpningen i Tensta. Med hjälp av fastighetsbolaget Victoriahem och förskolan Mellangården ska de genom konceptet Skräpfri bostadsgård arbeta tillsammans för att engagera barn och boende i området, kartlägga nedskräpningen och sätta in åtgärder för att minska skräpet.

Folierad papperskorg, en av åtgärderna i konceptet Skräpfri bostadsgård
Folierad papperskorg, en av åtgärderna i konceptet Skräpfri bostadsgård Foto: Håll Sverige Rent

Nedskräpning i bostadsområden kan leda till en upplevelse av minskad trygghet bland de boende, eller att området upplevs som otrivsamt. Det visar Håll Sverige Rents rapport Skräp och trygghet från 2022. Nedskräpning kan också orsaka problem med råttor. 

Nu går Fastighetsägare i Järva och Håll Sverige Rent ihop för att minska nedskräpningen i Tensta. Med hjälp av fastighetsbolaget Victoriahem och förskolan Mellangården ska de genom konceptet Skräpfri bostadsgård arbeta tillsammans för att engagera barn och boende i området, kartlägga nedskräpningen och sätta in åtgärder.  

–Helt, rent och snyggt skapar tryggare miljöer och vi tror att barnen är de bästa ambassadörerna för att skapa en bättre miljö, säger Sanna Berg, verksamhetsutvecklare på Fastighetsägare i Järva. 

Skräpfri bostadsgård har utvecklats av Håll Sverige Rent i syfte att minska nedskräpningen utomhus i bostadsområden med flerbostadshus. Konceptet har tidigare testats på bostadsgårdar i Solna med goda resultat. Bland annat folierades papperskorgar och så kallade fimpomater sattes upp. Insatserna resulterade i att fimparna i området minskade med 27%. Man hoppas nu få samma fina resultat i Tensta. 

–Framgångsfaktorn i Skräpfri bostadsgård är att engagera boende i området. När vi skapar möjlighet för människor att engagera sig lokalt har vi en god chans att faktiskt minska nedskräpningen, säger Lisa Karlsson, verksamhetsutvecklare för skräpmätningar på Håll Sverige Rent. 

Under hösten har det genomförts skräpmätningar i Tensta. Nu väntar arbetet med att ta fram och genomföra åtgärder i området. Till våren sker en utvärdering och effektmätning för att se om skräpet har minskat. Samarbetet avslutas med en gemensam skräpfest för alla barn och boende som varit delaktiga. 

Nyckelord

Kontakter

Sanna BergVerksamhetsutvecklare Fastighetsägare i Järva

Tel:070-494 54 99

Bilder

Fimpomat från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Fimpomat från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Folierad papperskorg från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Folierad papperskorg från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu ska skräpet designas bort1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Och trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp överallt - i havet, i städer, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan. Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.

132 128 skräphjältar plockade 240 ton skräp i lördags – här var de flitigast25.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags deltog 132 128 svenskar, gamla som unga, när hela Sverige plockade skräp tillsammans med Håll Sverige Rent på World Cleanup Day. Tillsammans samlades över 240 000 kilo skräp in. – Engagemanget under dagen var helt otroligt. Nu gäller det att hålla i resterande 364 dagar på året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Här kan du se topplistor över landets flitigaste kommuner och län samt var det plockades mest skräp.

Den skräpiga baksidan av hummerfisket23.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag, den 23 september, går årets hummerfiskepremiär av stapeln och många fritidsfiskare ger sig ut längs svenska väst- och bohuskusten i jakt på havets läckerhet. Men den skräpiga baksidan av hummerfisket är att det förloras nästan 4 000 hummertinor varje år. De blir kvar i havet och fortsätter fånga fisk och skaldjur i flera år – helt i onödan. Men det finns knep som minskar risken för att förlora en hummertina.

Hur skräpar vi ner? Skräpbarometern avslöjar svenskarnas beteenden och åsikter20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

7 av 10 svenskar tycker att skräp är ett stort problem och hela 97 % av svenska folket tycker att skräpet behöver minska. Det visar Håll Sverige Rents årliga Skräpbarometer där allmänhetens inställning till nedskräpning har undersökts. Snusare är de som i högst grad erkänner nedskräpning och rekordmånga, 6 av 10, uppger att de plockat skräp efter andra det senaste året.

Ny statistik: 9 av 10 svenskar tycker man ska säga till den som skräpar ner17.9.2024 08:50:00 CEST | Pressmeddelande

I samband med World Cleanup Day nu på fredag släpper Håll Sverige Rent årets Skräpbarometer, en årlig undersökning om svenskarnas attityd, kunskap och beteende kring nedskräpning. Men redan nu kan vi avslöja några unika siffror ur rapporten, och resultatet är tydligt – svenskarna tycker det är rätt att plocka skräp efter andra och nästan alla tycker man ska säga till den som skräpar ner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye