Europeiska ERV

Så kan svenskarna få en tryggare semester i Thailand

Dela

För de tusentals svenskar som åker till Thailand är det ofta solen och värmen som lockar. Många passar på att resa dit under sportlovet för att kickstarta våren. Tyvärr är det också ett fåtal som tar hem upplevelser som de gärna hade missat – på grund av sjukdom. Genom att följa ett antal enkla rekommendationer kan du minimera sannolikheten för att få detta.

Förbered dig på den långa flygturen

Från det medicinska teamet på Europeiska ERV är uppmaningen: "Förbered dig för den långa flygningen genom att köpa ett par kompressionsstrumpor. Kompressionsstrumpan förbättrar blodcirkulationen från ben och fötter till hjärtat, vilket minskar risken för blodproppar. Det finns dock de som inte bör använda kompressionsstrumpor. Fråga alltid din läkare om du är tveksam.”

3 vanliga skador för svenska turister i Thailand

Skaderapporter från Europeiska ERV:s akutcentral i Bangkok de senaste 5 åren talar sitt tydliga språk. De 3 vanligaste sjukdomarna för svenska turister som har varit i Thailand är*:

  1. Diarré/maginfektion
  2. Feber inkl. denguefeber
  3. Halsont/akut bronkit

Minimera risken för maginfektion/diarré

Den absolut mest vanliga sjukdomen på listan är maginfektion. Det beror ofta på att de svenska turisterna äter mat som magen inte är van vid, som i vissa fall tillagas med lägre livsmedelshygien än vad vi är vana vid hemma.

En stor del av charmen med att åka till Thailand är att äta nya och spännande rätter, så hur kombinerar man det med en semester utan maginfektioner? Det medicinska teamet på Europeiska ERV rekommenderar följande:

  • God handhygien med grundlig handtvätt och/eller användande av handsprit
  • Undgå att äta på gatukök
  • ”Cook it, boil it, peel it.”

Ta med medicin mot akut diarré på resan. Det kan köpas på apotek.

Identifiera denguefeber

Att få feber är i sig inte särskilt ovanligt. Det kan bland annat uppstå vid en vanlig förkylning. Får du feber i ett dengue-drabbat område som Thailand är det dock bra att ta kontakt med läkare. Särskilt om symtomen också inkluderar huvudvärk, klåda, rygg-, muskel- och ledvärk eller mässlingsliknande hudutslag. Idag finns inget vaccin för turister, och det bästa är att så gott det går förebygga myggstick på resan.

Problem med lungor och hals

I dessa fall handlar det typiskt sett om att få snabb hjälp, så att behandlingen kan sättas igång så snart som möjligt. Därför är det viktigt att kontakta ditt reseförsäkringsbolags jourcentral som kan hänvisa dig till lämplig behandling. 

Enkla råd – stor effekt

Var för sig låter varje enskilt råd ganska simpelt. Likväl bidrar de till att du får stötte möjlighet att njuta av din semester till fullo. När du reser till Thailand ska du vara medveten om att Europeiska sjukförsäkringskortet inte kan användas.

*I perioden 2020-2022 var covid-19 också en del av topp 3-listan.

Kontakter

Om oss

Europeiska ERV är en av Sveriges största reseförsäkringsbolag. Vi är en del av tyska försäkringskoncernen ERGO Group, med över 37,000 anställa internationellt. Vi har stått för säkrare reseupplevelse i över 100 år för en stor del av alla svenska fritidsresenärer, affärsresenärer och deras arbetsgivare som valt att anförtro oss att leverera deras försäkringslösningar. Tack vare lång erfarenhet och specialutvecklade reseförsäkringar kan våra kunder känna sig tryggare före, under och efter sina resor. Tillsammans med vårt danska försäkringsbolag har vi mer än 1,2 miljoner kunder.

Följ Europeiska ERV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska ERV

Undersökning: Så har svenskarna koll på reseförsäkringen innan de reser27.3.2024 14:07:00 CET | Pressmeddelande

Att resa utomlands utan reseförsäkring kan bli en dyr överraskning, vilket dessvärre kan drabba resenärer som inte kontrollerar att reseförsäkringen gäller resans längd eller syftet med resan. Dyra sjukvårdskostnader, missat flyg eller försvunnet bagage är bara exempel på vad som kan drabba resenärer. Men hur många svenskar kollar egentligen upp sin reseförsäkring, vad den innehåller och ersätter? Enligt en ny undersökning Kantar Media gjort på uppdrag av Europeiska ERV, kontrollerar drygt 40 % sin reseförsäkring före avresa.

Resebarometern 2024: Fler arbetsresor nu än före pandemin21.3.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande

Pandemin var en av de största händelser som påverkat resandet i modern historia och det var många som spådde negativa förändringar för affärs- och arbetsresandet efteråt. Teamsmöten som ersätter resor och fysiska möten, minskade affärsresebudgetar och förändrad inställning till arbetsresor förväntades förändra vanor och reducera affärsresandet. Men den senaste Resebarometern visar att det blev tvärtom, i alla fall såhär långt i pandemins efterspel.

Så påverkar terror, krig och konflikter svenskarnas resplaner 202422.2.2024 08:12:00 CET | Pressmeddelande

De pågående krigen i Ukraina och Gaza är ett par exempel på konflikter som pågår just nu, i en värld av ökade spänningar och hot om terror. Men hur påverkar dessa spänningar svenskarnas resplaner under 2024? Enligt en undersökning gjord av Kantar Media, på uppdrag av Europeiska ERV, säger strax under hälften av svenskarna att terror, krig och konflikter inte påverkar resplanerna i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye