Europeiska ERV

5 tips för att studera utomlands

Dela

Många studenter tar en hösttermin utomlands och flera lämnar nu i augusti eller september. Enligt Sveriges Riksdag studerar mellan 20 000–25 000 svenskar utomlands varje år.

Att bo och studera på en ny ort kräver en del förberedelser, och det finns flera saker som är viktiga att tänka på för att du ska få en trygg och säker utlandsvistelse. Förutom att ha blivit antagen av skolan, sköta din ekonomi och hitta ett boende, kommer här 5 handfasta tips för dig som planerar utlandsstudier:

1. Visum & uppehållstillstånd

Det finns olika regler som gäller beroende på var du ska studera i världen, och vi rekommenderar att du undersöker dessa innan du åker. I de nordiska länderna behöver du inte visum eller annat tillstånd för att studera. I andra EU-länder gäller regeln 'fri rörlighet för arbetskraft', vilket innebär att du kan studera i ett EU-land utan visum. Vissa länder kräver dock att du själv anmäler din vistelse i landet till myndigheterna efter t.ex. 3 månader. Om du ska resa utanför EU behöver du ofta ett studentvisum när du är borta mer än 3 månader, så se till att kolla reglerna för det specifika landet i god tid innan.

2. Rätt reseförsäkring

Rätt reseförsäkring ersätter dig om en olycka är framme på din studieresa. Vissa utländska utbildningsinstitutioner kräver att du har försäkring för hela din vistelse. Det är viktigt att du har en försäkring som omfattar både studietiden och fritiden. Om du planerar särskilda aktiva aktiviteter bör du kontrollera om du också då är skyddad vid en olycka. Framför allt bör du teckna en reseförsäkring som omfattar kostnader för hemtransport till Sverige i händelse av att du blir sjuk och behöver transporteras hem.

3. EU-kortet

EU-kortet är bra att ha med sig om du ska studera inom EU:s gränser, men är inte giltigt utanför EU. Det ger dig rätt till samma sjukvårdstjänster och på samma villkor som landets medborgare har rätt till. Observera att det kan innebära att du behöver lägga pengar på behandlingen. Kortet omfattar inte hemtransport, och på vissa ställen inte heller transport till sjukhus. Därför är det fortfarande viktigt att ha en bra reseförsäkring utöver kortet, så att du är skyddad om något händer dig. EU-kortet kan du beställa gratis från Försäkringskassan.

4. Kontrollera recepten

Om du tar någon medicin som du behöver ha med dig på din studieresa rekommenderas att du skaffar ett recept som du kan använda utomlands. Prata med din läkare och se till att du har recepten för din vistelse i god tid. Förvara läkemedlet i originalförpackningen och packa det i ditt handbagage. Om din medicin är narkotikaklassad i det land du ska studera i så behöver du ett särskilt intyg. Studerar du inom Schengen behöver du skaffa ett Schengenintyg via apoteket. Är din studieplats utanför Schengen behöver du kontakta ambassaden för detta land för att få ett intyg. Kontrollera alltid reglerna för dina mediciner innan du reser.

5. Packa det nödvändigaste

Om du ska studera utomlands under en längre period kan det vara lockande att packa ner mycket saker. Lägg gärna tid på att undersöka hur klimatet är så att du kan packa rätt kläder för din studievistelse. Vardagliga saker, som tandkräm och schampo, kan du med fördel handla på plats. Vårt råd är att göra en komplett packlista, så att du är säker på att få med dig allt (men inte för mycket). Ett tips är att packa det viktigaste i ditt handbagage, ifall ditt incheckade bagage försvinner eller blir försenat.

- Vi är glada att så många väljer att försäkra sig hos oss inför sina utlandsstudier. Att studera utomlands kan vara utmanande, roligt och fantastiskt. Saker går aldrig enligt plan, och det är lätt att känna panik under de första dagarna eftersom saker är annorlunda än hemma. Försök att vara aktiv för att undvika hemlängtan och prata med människor, eftersom du kan skapa nya relationer för livet. Sätt mål och försök att få ut så mycket som möjligt av dina studier utomlands, och följ upp dem när du kommer hem. Kom ihåg att ha roligt och uppleva en ny kultur, säger Andreas Sandin, Nordic CSO & Managing Director Sweden på Europeiska ERV.

Kontakter

Om oss

Europeiska ERV är en av Sveriges största reseförsäkringsbolag. Vi är en del av tyska försäkringskoncernen ERGO Group, med över 37,000 anställa internationellt. Vi har stått för säkrare reseupplevelse i över 100 år för en stor del av alla svenska fritidsresenärer, affärsresenärer och deras arbetsgivare som valt att anförtro oss att leverera deras försäkringslösningar. Tack vare lång erfarenhet och specialutvecklade reseförsäkringar kan våra kunder känna sig tryggare före, under och efter sina resor. Tillsammans med vårt danska försäkringsbolag har vi mer än 1,2 miljoner kunder.

Följ Europeiska ERV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska ERV

Undersökning: Så har svenskarna koll på reseförsäkringen innan de reser27.3.2024 14:07:00 CET | Pressmeddelande

Att resa utomlands utan reseförsäkring kan bli en dyr överraskning, vilket dessvärre kan drabba resenärer som inte kontrollerar att reseförsäkringen gäller resans längd eller syftet med resan. Dyra sjukvårdskostnader, missat flyg eller försvunnet bagage är bara exempel på vad som kan drabba resenärer. Men hur många svenskar kollar egentligen upp sin reseförsäkring, vad den innehåller och ersätter? Enligt en ny undersökning Kantar Media gjort på uppdrag av Europeiska ERV, kontrollerar drygt 40 % sin reseförsäkring före avresa.

Resebarometern 2024: Fler arbetsresor nu än före pandemin21.3.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande

Pandemin var en av de största händelser som påverkat resandet i modern historia och det var många som spådde negativa förändringar för affärs- och arbetsresandet efteråt. Teamsmöten som ersätter resor och fysiska möten, minskade affärsresebudgetar och förändrad inställning till arbetsresor förväntades förändra vanor och reducera affärsresandet. Men den senaste Resebarometern visar att det blev tvärtom, i alla fall såhär långt i pandemins efterspel.

Så påverkar terror, krig och konflikter svenskarnas resplaner 202422.2.2024 08:12:00 CET | Pressmeddelande

De pågående krigen i Ukraina och Gaza är ett par exempel på konflikter som pågår just nu, i en värld av ökade spänningar och hot om terror. Men hur påverkar dessa spänningar svenskarnas resplaner under 2024? Enligt en undersökning gjord av Kantar Media, på uppdrag av Europeiska ERV, säger strax under hälften av svenskarna att terror, krig och konflikter inte påverkar resplanerna i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye