Kompetensbrist gör svenska arbetsgivare mer benägna att anställa äldre
Nästan tre av tio arbetsgivare i Sverige, 28 procent, uppger att kompetensbristen på arbetsmarknaden gjort dem mer benägna att bredda sitt sökfält när de rekryterar och inkludera äldre. Även långtidsarbetslösa och kandidater som saknar rätt kompetens har blivit mer attraktiva – det visar en ny undersökning, genomförd av ManpowerGroup.
– Kompetensbristen har länge varit ett problem på den svenska arbetsmarknaden, men även svårhittade kompetenser finns att få tag i med rätt metoder. Det är positivt att arbetsgivarna blir allt mer benägna att rekrytera kandidater som annars kan sorteras bort på fel grunder, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.
Den ihållande kompetensbristen på arbetsmarknaden leder till att svenska arbetsgivare i större utsträckning än tidigare inkluderar kandidater från grupper som äldre och långtidsarbetslösa. Det visar en undersökning av ManpowerGroup, som ställt frågan ”Under de senaste 12 månaderna, vilka typer av sökande har ni varit mer benägna att anställa för att övervinna kompetensbristen?” till drygt 59 000 arbetsgivare i 40 länder, varav 765 arbetsgivare i Sverige.
Nästan tre av tio svenska arbetsgivare, 28 procent, uppger att kompetensbristen gjort dem mer benägna att anställa äldre. 25 procent av arbetsgivarna uppger att det blivit mer troligt att de anställer långtidsarbetslösa, medan 24 procent öppnat upp för kandidater som inte uppfyller alla tekniska kompetenskrav för tjänsten. Endast 13 procent av företagen svarar att de inte blivit mer benägna att anställa någon av grupperna i undersökningen.
– Svenska arbetsgivare vinner på en rörlig arbetsmarknad där man söker kandidater från alla delar av livet och samhället och rekryterar medarbetare baserat på utvecklingspotential och personliga egenskaper, säger Mikael Jansson.
ManpowerGroups undersökning Talent Shortage visade tidigare i år att tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, upplever att det är svårt att hitta personer med rätt kompetenser till verksamheten. Den största bristkompetensen är kunskap inom IT, data och tech, som 27 procent av landets arbetsgivare uppger att de har svårt att rekrytera. Även kompetens inom hållbarhet och miljö samt administration är svårrekryterat, enligt 22 respektive 20 procent av arbetsgivarna.
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se
Topplista: De största bristkompetenserna i Sverige 2023:
1. IT, data och tech – 27 %.*
2. Hållbarhet och miljö – 22 %.
3. Administration/kontorssupport – 20 %
4. Operativ- och logistikkompetens – 19 %.
(* Den angivna procentsatsen visar hur stor andel av de 765 svarande företagen som uppger att de har svårt att rekrytera kandidater med den aktuella kompetensen.)
Topplista: De viktigaste egenskaperna när svenska arbetsgivare rekryterar 2023:
1. Pålitlighet och ansvarstagande
2. Samarbetsförmåga, kommunikation och teamwork
3. Aktivt lärande och nyfikenhet
4. Problemlösning
5. Kreativitet och originalitet
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd inom ramen för ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey), som baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 20 år. I Sverige har 765 intervjuer genomförts under perioden 1 juli–31 juli 2023.
Under de senaste 12 månaderna, vilka typer av sökande har ni varit mer benägna att anställa för att övervinna kompetensbristen? Kandidater som …
...är äldre och söker sysselsättning eller karriärsväxlar |
28% |
...har varit långtidsarbetslösa |
25% |
...inte uppfyller alla dina tekniska kompetenskrav |
24% |
...har icke-linjära karriärvägar eller flera karriärändringar |
21% |
...kommer från underrepresenterade eller marginaliserade grupper |
20% |
...har varit arbetslösa på grund av vårdansvar |
18% |
...inte uppfyller alla dina mjuka kompetenskrav |
17% |
...lider av funktionshinder eller kroniska sjukdomar |
16% |
...har ett mindre brottsregister |
15% |
Vet ej / inget av ovanstående |
13% |
Svar |
765 |
Nyckelord
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef ManpowerGroup
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Genom oss hittar företag rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 6 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis® och Talent Solutions®. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
Arbetsmarknaden återhämtar sig under första kvartalet – i vissa delar av landet10.12.2024 08:09:40 CET | Pressmeddelande
Svenska arbetsgivare rapporterar en stabil sysselsättningsprognos på +17 procent inför första kvartalet 2025, vilket är den mest optimistiska prognosen på ett år. Däremot är de regionala skillnaderna stora – medan framtidstron är stark i Götaland står arbetsmarknaden helt still i Mellansverige. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
Var tredje svensk funderar på att byta jobb4.12.2024 08:37:57 CET | Pressmeddelande
Var tredje svensk, 34 procent, uppger att de överväger att byta jobb inom den närmaste framtiden. Framför allt är det unga och distansarbetare som är intresserade av att söka nytt arbete. Det visar ManpowerGroups nya globala undersökning Talent Barometer.
Varannan svensk stressad på jobbet varje dag12.11.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Mer än varannan svensk, 53 procent, uppger att de känner sig stressade på arbetsplatsen varje dag. Det är över det globala genomsnittet, och högre än jämförbara länder som Norge, Tyskland och Nederländerna. I det totala indexet som sammanväger hälsa och välmående, jobbnöjdhet och självförtroende på jobbet kommer Sverige först på plats 10 av samtliga 16 länder. Det visar Global Talent Barometer, en ny undersökning från ManpowerGroup.
Varannan svensk påverkad av AI i arbetsvardagen8.11.2024 08:44:44 CET | Pressmeddelande
Mer än varannan svensk, 52 procent, uppger att deras dagliga arbetsuppgifter involverar artificiell intelligens. Män och unga mellan 18–24 år påverkas mest av AI – främst genom att tekniken underlättar i det dagliga arbetet. Det visar en ny undersökning från Experis.
Kompetensklyftan ökar – allt fler lediga jobb trots ökad arbetslöshet9.10.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Både antalet arbetslösa och antalet jobbtillfällen ökade i Sverige under det andra kvartalet. Samtidigt sjönk matchningsgapet, det vill säga antalet arbetslösa per ledigt jobb, till 3,1. Det visar en ny kartläggning av ManpowerGroup som baseras på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum