PTS - Post- och telestyrelsen

PTS driver Digitalidag-konceptet vidare

Dela

Från och med januari 2024 kommer Post- och telestyrelsen (PTS) att fortsätta utveckla och driva Digitalidag-konceptet vidare. Det bli en naturlig del i myndighetens ordinarie verksamhet där vi arbetar för att alla ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter, oavsett förmåga eller förutsättningar.

Digitalidag är en samverkansplattform där aktörer från olika sektorer samarbetar och finner nya vägar för att bidra till ökad digital inkludering. Genom att PTS driver plattformen vidare skapas långsiktiga förutsättningar för att främja samverkan mellan privat- och offentlig sektor samt civilsamhället. Bred samverkan är nyckeln för att vi som land ska lyckas inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. 

-    Att driva Digitalidag-konceptet vidare inom PTS verksamhet blir en naturlig del i vårt fortlöpande arbete med att skapa förutsättningar för digital inkludering. Vi får nu nya möjligheter att brett lyssna in hur människor runt om i landet upplever digitaliseringen, identifiera och kartlägga behov och tydliggöra var olika typer av insatser behöver sättas in, säger Dan Sjöblom, generaldirektör PTS. 

Digitaliseringen går väldigt fort och oavsett om du är ung, mitt i livet eller äldre, behöver vi alla hänga med i utvecklingen för att inte att hamna efter eller utanför. Detta gäller individer, organisationer och samhället som helhet. 

-    Digitalidag har blivit en viktig folkrörelse där många aktörer tillsammans strävar efter att skapa ett digitalt inkluderat och därmed ett konkurrenskraftigt samhälle. Genom att PTS nu driver Digitalidag vidare skapar vi en långsiktig lösning, för att Sverige fullt ut ska kunna dra nytta av digitaliseringens stora potential. En förutsättning för det är att alla i landet ska kunna ta del av den, menar civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner.

Digitalidag bildades för fem år sedan för att medgrundarna såg ett stort behov av en mer aktiv dialog om digitaliseringens samhällspåverkan och förbättrat samarbete och koordinering av de utbildningsinsatser som sker runt om i landet.  

-    Det var tydligt att i Sverige fanns den infrastruktur som behövs för att skapa ett digitalt inkluderat samhälle för alla, men den behövde aktiveras på ett nytt sätt. Digitalidag-konceptet är ett verktyg som möjliggör att det där arbetet sker koordinerat och i en gemensam riktning. Som medgrundare är vi stolta över att konceptet som vi tillsammans med alla aktörer skapat nu fortsätter hos PTS där det finns långsiktiga förutsättningar att vidareutveckla arbetet, säger medgrundarna till Digitalidag Oscar Stege Unger och Susanne Ackum. 

En gång om året arrangeras temadagen Digitalidag, då görs en stor gemensam kraftsamling där digitaliseringens möjligheter och utmaningar sätts högst upp på agendan. Aktiviteter sker runt om i hela landet. 

Årets temadag den 13 oktober var den 5:e upplagan av Digitalidag. Engagemanget var rekordstort och totalt deltog 375 aktörer som tillsammans arrangerade 1 000 aktiviteter i 216 kommuner. Över 10 000 personer engagerade sig för att inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.

För mer information kontakta

Åsa Möller, avdelningschef Digitalisering, PTS

Asa.Moller@pts.se Telefon: 073 64 45 637

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

Få hjälp med att bli mer digital – i dag öppnar telefonväxeln Ring Digitalidag1.9.2023 09:31:48 CEST | Pressmeddelande

Från och med den första september kan människor i hela Sverige ringa till Digitalidags telefonväxel ”Ring Digitalidag” på 010-550 25 00 för att ställa frågor och få vägledning om var man praktiskt kan få hjälp med digitala verktyg och tjänster. Telefontjänsten är ett initiativ för att underlätta för dig som vill kunna vara en del av det digitala samhället men även för dig som vill hjälpa andra att bli mer digitala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye