Från ekoägg till lidande på Håkantorp slakteri
Under 2022 transporterades minst 11 721 hönor med skador i hud och muskler till Sveriges största värphönsslakteri - ekologiskt certifierade Håkantorp. Djurens Rätt har tagit del av Livsmedelsverkets veterinärrapporter och lyfter fram problematiken med den fabriksartade hanteringen av djur, i samband med äggets dag.

– Veterinärernas rapporter är fruktansvärd läsning och jag kan inte föreställa mig vilket lidande hönorna tvingats uppleva. Äggfabrikerna misslyckas återkommande med att behandla hönor som kännande individer, trots att djurskyddslagen kräver det, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Det skandalomsusade slakteriet Håkantorp är ekologiskt certifierat och många av de äggläggande hönorna har haft tillgång till mer utrymme och utevistelse. Trots det är det ingen vacker syn när officiella veterinärer obducerar hönornas kroppar för att se till att köttet är säkert för livsmedel.
Hönorna i äggfabrikerna är avlade för att producera så mycket ägg som möjligt, vilket sliter ut deras kroppar. Därför skickas de ofta till slakt redan vid 1,5 år ålder. Under infångning och transport finns det en stor risk att deras svaga kroppar skadas av ovarsam hantering. De bärs ofta i benen, många gånger flera i samma hand, och slängs ner i trånga transportlådor. Hanteringen sker skyndsamt eftersom tid är pengar i äggfabrikerna.
Utifrån de åtta rapporter Djurens Rätt kunnat ta del av från Livsmedelsverkets veterinärer har totalt minst 11 721 individer påträffats med skador på Håkantorp slakteri under 2022. Vid ett tillfälle hade 65 % av hönorna kraftig underhudsinflammation som kan ha inträffat vid den ovarsamma lastningen av hönor inför transport till slakteriet.
– Det går inte att göra annat än att rekommendera konsumenter att välja bort ägg. För att säkerställa ett starkt djurskydd måste antalet hönor i äggfabrikerna minska avsevärt, annars kommer den här industriella hanteringen på löpande band att fortsätta, avslutar Camilla Bergvall.
Läs mer här.
Nyckelord
Kontakter
Michaela LindquistPressansvarig
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seLänkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum