Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Willhem vill höja hyrorna med 12 procent nästa år

Dela

Privata fastighetsägaren Willhem vill höja hyrorna med 12 procent för nästan 4 000 lägenheter i Göteborg, Partille och Lerum. Oacceptabelt! Många hyresgäster är extremt hårt pressade ekonomiskt och har helt enkelt inte råd, menar Hyresgästföreningen.

Tony Petrov, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Tony Petrov, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. Foto: Emelie Asplund Inga restriktioner

2023 års hyresförhandlingar präglades av ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och en drastisk kostnadsutveckling. Många fastighetsvärdar ställde krav på historiskt höga hyreshöjningar och hyresgästerna tog ett stort ansvar 2023 då vi hade den högsta hyreshöjningen på 30 år.

Nu vill Willhem, som ägs av statliga Första AP-fonden, höja hyrorna med 12 procent från och med den 1 april 2024. Kravet berör cirka 3 900 hushåll varav cirka 3 000 i Göteborg, cirka 840 i Partille och 120 i Lerum/Gråbo.

- Hyreskravet på 12 procent kommer vi aldrig att acceptera, det är orimligt och ansvarslöst. Många hyresgäster är extremt hårt pressade ekonomiskt och har helt enkelt inte råd, säger Tony Petrov, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen pekar på att det har varit mycket lönsamt att vara fastighetsägare under decennier. Bolagen borde ha byggt en kassa för sämre tider.

- Hyresgäster kan inte förväntas ta hela notan för fastighetsägarnas kostnadsökningar när det är tuffa tider. Nu är det fastighetsägarnas tur att ta ett större ansvar, säger Tony Petrov.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye