Utbredd ekonomisk oro bland fastighetsägare
Sju av tio fastighetsägare känner oro över det rådande samhällsekonomiska läget. Tidplaner för underhåll ses över och allt fler avstår standardhöjande åtgärder. Uppemot 80 procent upplever att deras ekonomiska situation försämrats under året. Det visar en ny undersökning gjord bland Fastighetsägarnas medlemmar.
Uppemot 80 procent av de svarande upplever att deras ekonomiska situation har försämrats under året. Det visar en aktuell enkät genomförd under början av september bland Fastighetsägarnas medlemmar. I samma mätning uppger 66 procent att de känner oro över det samhällsekonomiska läget.
Om kostnadsökningarna fortsätter uppger 74 procent att de kommer behöva avstå standardhöjdande åtgärder och 66 procent menar att de kommer bli tvungna att se över tidplaner för planerat underhåll.
- Många medlemmar upplever att det är riktigt ekonomiskt tufft till följd av rekordräntor, skenande elkostnader, dyrare förvaltning och ökade taxor och avgifter. Vi får till oss att det börjar bli svårt likviditetsmässigt bland medlemsföretag och man tvingas dra ner på allt som går t ex underhåll, standardförbättringar och trygghetsskapande projekt, säger Rikard Ljunggren som är vd för Fastighetsägarna GFR.
Räntehöjningarna är de som påverkar branschen mest. Sju av tio har påverkats mycket eller ganska mycket. Bara 1 av 10 står opåverkad av ränteökningarna enligt undersökningen. Även kostnader för vatten, energi och el påverkar många. Hela 83 procent av de svarande uppger att de i hög utsträckning påverkas av höjda kostnader för vatten, energi och el.
Nästan 70 procent av de svarande bedömer att ökade förvaltningskostnader påverkar bolagens driftsnetto i hög- eller ganska hög utsträckning.
- Nio av tio fastighetsägare i vår organisation är småföretagare och för dem är möjligheten att få kostnadstäckning via hyreshöjning helt avgörande. Till skillnad från större företag har små inte alls samma möjligheter att allokera om resurser och kan inte heller dra nytta av samordningsfördelar vid till exempel större underhåll. I slutändan blir årets förhandling en fråga om vilken fastighetsmarknad vi vill ha, säger Rikard Ljunggren som är vd för Fastighetsägarna GFR.
Enkätundersökningen genomfördes mellan den 29 augusti till den 8 september 2023. Totalt 1185 personer har besvarat samtliga frågor i enkäten, och ytterligare 185 personer har besvarat delar av den. Majoriteten av de svarande är verksamma i bolag som äger eller förvaltar under fem fastigheter.
Kontakter
Rikard LjunggrenVd Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 16rikard.ljunggren@fastighetsagarna.seBilder
Dokument
Om oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fjärrvärmeprishöjning slår hårt mot Växjö – Fastighetsägarna Syd reagerar kraftigt på VEAB beslut9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna Syd har, som ombud för en stor del av fastighetsägarna i Växjö, begärt förhandling med Växjö Energi AB (VEAB) om den höjning av fjärrvärmepriset som träder i kraft den 1 november 2024. Denna förhandling har genomförts och avslutats utan resultat.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Lagstiftning bedöms ha minskat den svarta hyresmarknaden8.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och andra former av fusk har länge pekats ut som ett stort problem på svensk hyresmarknad. För fem år sedan genomfördes flera lagändringar för att adressera problemen. Nu visar en ny rapport från Fastighetsägarna att lagen gjort nytta – handeln med svart kontrakt har minskat och attityden mot illegal andrahandsuthyrning har förändrats. Olagliga uthyrningar är dock fortfarande vanliga.
Hyresgästföreningen försöker avsluta förhandlingar i Stockholm3.10.2024 14:59:57 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen har meddelat Fastighetsägarna Stockholm att de frånträder pågående förhandlingar om 2025 års hyresjustering i Stockholms län. Precis som i Göteborg där Hyresgästföreningen agerade på samma sätt i början av september anser Fastighetsägarna inte att förhandlingarna är avslutade.
Nu startar årets hyresförhandlingar i Gävleborgs län1.10.2024 09:04:37 CEST | Pressmeddelande
Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Gävleborgs län. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas visar en tidigare Novus-undersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum