Fastighetsägarna

Utbredd ekonomisk oro bland fastighetsägare

Dela

Sju av tio fastighetsägare känner oro över det rådande samhällsekonomiska läget. Tidplaner för underhåll ses över och allt fler avstår standardhöjande åtgärder. Uppemot 80 procent upplever att deras ekonomiska situation försämrats under året. Det visar en ny undersökning gjord bland Fastighetsägarnas medlemmar.

Vad går hyran till? Bilden illustrerar kostnader i förhållande till intäkter för en genomsnittlig hyrestvåa på 67 kvm.
Vad går hyran till? Bilden illustrerar kostnader i förhållande till intäkter för en genomsnittlig hyrestvåa på 67 kvm.

Uppemot 80 procent av de svarande upplever att deras ekonomiska situation har försämrats under året. Det visar en aktuell enkät genomförd under början av september bland Fastighetsägarnas medlemmar. I samma mätning uppger 66 procent att de känner oro över det samhällsekonomiska läget.  

Om kostnadsökningarna fortsätter uppger 74 procent att de kommer behöva avstå standardhöjdande åtgärder och 66 procent menar att de kommer bli tvungna att se över tidplaner för planerat underhåll.  

- Många medlemmar upplever att det är riktigt ekonomiskt tufft till följd av rekordräntor, skenande elkostnader, dyrare förvaltning och ökade taxor och avgifter. Vi får till oss att det börjar bli svårt likviditetsmässigt bland medlemsföretag och man tvingas dra ner på allt som går t ex underhåll, standardförbättringar och trygghetsskapande projekt, säger Rikard Ljunggren som är vd för Fastighetsägarna GFR. 

Räntehöjningarna är de som påverkar branschen mest. Sju av tio har påverkats mycket eller ganska mycket. Bara 1 av 10 står opåverkad av ränteökningarna enligt undersökningen. Även kostnader för vatten, energi och el påverkar många. Hela 83 procent av de svarande uppger att de i hög utsträckning påverkas av höjda kostnader för vatten, energi och el.  

Nästan 70 procent av de svarande bedömer att ökade förvaltningskostnader påverkar bolagens driftsnetto i hög- eller ganska hög utsträckning.  

- Nio av tio fastighetsägare i vår organisation är småföretagare och för dem är möjligheten att få kostnadstäckning via hyreshöjning helt avgörande. Till skillnad från större företag har små inte alls samma möjligheter att allokera om resurser och kan inte heller dra nytta av samordningsfördelar vid till exempel större underhåll. I slutändan blir årets förhandling en fråga om vilken fastighetsmarknad vi vill ha, säger Rikard Ljunggren som är vd för Fastighetsägarna GFR.  

Enkätundersökningen genomfördes mellan den 29 augusti till den 8 september 2023. Totalt 1185 personer har besvarat samtliga frågor i enkäten, och ytterligare 185 personer har besvarat delar av den. Majoriteten av de svarande är verksamma i bolag som äger eller förvaltar under fem fastigheter. 

Kontakter

Bilder

Dokument

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande

Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye