Konkurrensverket

Region Uppsala skulle ha annonserat upphandling av presentkort

Dela

Det avtal som Region Uppsala ingick om en julgåva i form av presentkort till alla anställda var en otillåten direktupphandling. Enligt Konkurrensverket skulle avtalet ha annonserats enligt upphandlingsreglerna för att fler leverantörer av presentkort skulle ha fått möjlighet att lämna anbud i upphandlingen. 

Det var inför julen 2022 som Region Uppsala fattade beslut om att ingå avtal med en leverantör av presentkort till ett värde av 500 kronor per styck. Presentkortet kunde de anställda i regionen sedan lösa in via en internetportal för att där växla dem mot presentkort hos valfritt företag.

Enligt Region Uppsala är upphandlingen endast en fråga om en förmedling av en värdehandling som de anställda i regionen kunde välja att lösa in eller inte. Värdet av presentkorten omfattas därför inte av upphandlingen, enligt regionen.

Konkurrensverket anser att både förmedlingsavgiften och värdet av presentkorten ingår i upphandlingen. Det sammanlagda värdet av upphandlingen uppgår till cirka 7,9 miljoner kronor. Den skulle därför ha annonserats enligt lagen om offentlig upphandling. Att genomföra en direktupphandling var inte möjligt enligt gällande regler. 

– När en upphandling inte annonseras enligt upphandlingsreglerna innebär det att färre leverantörer får lägga anbud. Intresserade företag får därmed inte möjlighet att konkurrera på lika villkor om en affär, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Uppsala och yrkar att Region Uppsala ska betala 600 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

För ytterligare information, kontakta:

Stefan Olsen Siri, processråd, 08-700 15 37, stefan.olsensiri@kkv.se

Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye