RödGrön Ledning i Västra Götaland

Bättre tillgänglighet till vården för barn och unga med psykisk ohälsa

Dela

Västra Götalandsregionen har genomfört förändringar för ökad tillgänglighet till psykiatrin för barn och unga. Nu visar delårsrapporten att insatserna gett effekt, där man snabbare får kontakt för nya eller förvärrade problem.

- Det är vi väldigt glada för. Vi har arbetat hårt för att förbättra tillgängligheten för unga med psykisk ohälsa. Det är viktigt att dessa barn och ungdomar får hjälp på rätt vårdnivå och inom kort tid. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men det här visar att vi är på rätt väg och att ansträngningarna gör nytta. Ett år i ett barns liv kan vara helt avgörande för deras framtid, det måste finnas vård och stöd i rätt tid för dem, säger regionråd Carina Örgård (V), ordförande i beredningen för Psykisk hälsa.

RödGrön Ledning har ett uttalat extra fokus på barn och unga genom den ekonomiska krisen hela Sverige står inför. Den specialiserade psykiatrin för barn och unga är i behov av krafttag för bättre tillgänglighet. Därför föreslog RödGrön Ledning i september att lägga mer resurser till den vården, vilket tyvärr oppositionen med Sverigedemokraternas hjälp röstade ner. 
- Vi har visat att vi kan skapa en bättre tillgänglighet genom att ta hand om ungas psykiska hälsa på rätt vårdnivå. Framåt vill vi utveckla samverkan mellan primärvård, elevhälsa och specialistvård, men vi måste samtidigt förbättra de ekonomiska förutsättningarna. RödGrön Ledning kommer att fortsätta arbetet och prioritera detta, även om vi tyvärr inte får stöd hos övriga partier i nuläget, säger Carina Örgård (V).

Delårsrapporten som regionstyrelsen godkände under tisdagen visar att barn och unga får kontakt inom tre dagar för 81% av de sökande. Det innebär en klart förbättrad tillgänglighet och sker efter att regionen infört en gemensam kö och insatser på rätt vårdnivå.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye