Polisförbundet lanserar ny polispolitik
För att hantera det mycket svåra läget i Sverige nu och på sikt krävs en kraftfull och ansvarsfull polispolitik.
– Åtgärderna i Polisförbundets nya program är viktiga steg för ett tryggare Sverige, säger förbundets ordförande Katharina von Sydow.

Sverige är inne i en fruktansvärd våldsspiral med många offer. Utmaningarna för landets poliser har förändrats radikalt med sprängningar, skjutningar, höjt terrorhot och organiserad brottslighet som äter sig in i välfärdssystemen.
Med poliskårens samlade kompetens i ryggen presenterar Polisförbundet nu ett 5-punktsprogram för att öka tryggheten och trycka tillbaka brottsligheten:
Stärk samhällets samlade förmåga
Polisförbundet uppmanar riksdag och regering att samarbeta över partigränserna och med andra aktörer för att ta fram en gemensam handlingsplan för samhällets krismobilisering mot det eskalerande våldet. Politikerna behöver även se över hela rättskedjan och kommunernas förutsättningar.
– Rättsväsendet behöver rätt resurser, liksom kommunerna som nu enligt lag har ansvar för det brottsförebyggande arbetet, säger Katharina von Sydow.
Effektivisera polisorganisationen
Tydligare styrning, högre kvalitet, ökad kostnadseffektivitet, större flexibilitet och förbättrade resultat stod på politikernas önskelista när polisen omorganiserades 2015. Åtta år senare anser två av tre av Polisförbundets medlemmar att målen inte nåtts. Polismyndigheten måste göra en verksamhetsanalys för att bättre kunna bedöma nödvändig förmåga och behovet av olika kompetenser.
Utveckla brottsbekämpningen
Tid och resurser behöver avsättas för samarbeten mellan bland annat polis, skola och socialtjänst. Dessutom måste Polismyndigheten ge poliser den kontinuerliga fort- och vidareutbildning de behöver.
– Riksdag och regering måste säkerställa att polisens förmåga höjs. Polisutbildningen behöver uppgraderas till 180 högskolepoäng med tillhörande yrkesexamen, säger Katharina von Sydow.
Gör polisyrket attraktivt
För att Polismyndigheten fullt ut ska kunna uppfylla hela sitt uppdrag behövs fler poliser och då måste yrket bli mer attraktivt. Riskerna, lönerna, arbetstiderna och villkoren är de vanligaste orsakerna till att unga väljer bort polisyrket. Samtidigt lämnar erfarna poliser yrket för tryggare branscher med högre lön. Satsningen på polisers löner måste fortsätta och skyddet för poliser måste bli bättre.
– De som arbetar för allas vår trygghet ska vara trygga. Riksdag och regering måste skärpa normalpåföljden för blåljussabotage, våld och hot mot tjänsteman och skärpa skyddet för uppgifter om poliser och deras närstående, säger Katharina von Sydow.
Sätt ansvarsfulla tillväxtmål
För att klara av polisens uppdrag fullt ut behövs fler anställda – med rätt kompetenser. Den polisiära kompetensen är unik och behöver värnas. Tillväxten behöver ske i en takt som tillåter kvalitativ grundutbildning, handledning, kunskapsöverföring samt fort- och vidareutbildning.
– Bara så kan vi få ut mesta möjliga av varje enskild polis och värna allmänhetens tillit till polisen.
Riksdag och regering behöver göra en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse om polistillväxt som inte överanstränger polisorganisationen, säger Katharina von Sydow.
Polisförbundets program för en ansvarsfull polispolitik går att läsa i sin helhet här: https://www.polisforbundet.se/det-har-vill-polisforbundet/sa-skapar-vi-en-ansvarsfull-polispolitik/
Kontakter
Pressjour
Tel:08 - 676 97 20Bilder

Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
Poliser: Samhället sviker psykiskt sjuka24.3.2025 09:28:19 CET | Pressmeddelande
Nära sex av tio poliser anser att samverkan med psykiatrin inte fungerar, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. Frustrationen är stor bland poliser som gång på gång möter personer som far illa i brist på vård.
Polisernas arbetsbelastning är ohållbar18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En av tre poliser rapporterar att deras arbetsbelastning är mycket hög. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan 2022. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. – Mina kollegor är dedikerade till att förhindra brott och ge brottsoffer upprättelse. Men många poliser har en helt orimlig arbetssituation idag, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.
Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande
Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.
Ny uppgörelse för polisaspiranter och assistenter21.11.2024 13:05:00 CET | Pressmeddelande
23 000 kronor per månad. Det är den nya lönen för polisaspiranter från nästa år, en höjning som Polisförbundet arbetat länge för.
Nytt likabehandlingsprogram: ”En polis för alla”4.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Polismyndigheterna måste göra mer för att förebygga och motverka att anställda diskrimineras. Nu har Polisförbundet tagit fram ett nytt likabehandlingsprogram där det även ställs krav på förbundets organisation och förtroendevalda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum