”Sveriges klimatpolitik måste bidra till att öka sysselsättningen och vår internationella konkurrenskraft”
”Svensk industri har sedan länge arbetat med ett tydligt fokus på hållbarhet och den gröna omställningen innebär möjligheter för svenska industriföretag, men det är viktigt att de svenska klimatåtagandena harmoniserar med EU. Det behövs en sammanhållen strategi för att säkra de framtida jobben,” säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
Industriarbetsgivarnas kommentar till John Hasslers rapport om Sveriges klimatpolitik.
I dag på eftermiddagen presenterade utredaren John Hassler sin rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör se ut. Den utgår bland annat ifrån hur Sverige ska nå sina egna klimatåtaganden inom EU och ett nettonollutsläpp till 2045 – samtidigt som konkurrenskraften, tillväxten och sysselsättningen ska stärkas.
För industrins del är stabilitet och långsiktighet avgörande när industrin nu gör miljardinvesteringar i grön omställning här i Sverige.
– Grundläggande för den svenska industrins konkurrenskraft är långsiktiga politiska beslut och stabilitet där företagens möjlighet att fortsätta utveckla och implementera ny grön teknologi och investeringar är möjligt, säger Per Hidesten.
Industrins hittills kända satsningar i grön omställning beräknas kunna skapa nära 50 000 nya jobb. Denna beräkning inkluderar både direkt och indirekt sysselsatta.
– Samtidigt är det viktigt med rätt förutsättningar på plats. För att lyckas med den gröna omställningen behövs fler kompetenta medarbetare till basindustrin, kompetensbristen är redan i dag ett faktum, säger Per Hidesten.
Sverige har alla förutsättningar att vara ledande i den gröna omställningen – vi har innovationerna, kunskapen och råvarorna som bidrar till den gröna omställningen. Men för att det ska vara möjligt att fortsatt vara i framkant måste ramvillkoren komma på plats.
– Det hela hänger ihop, är Sverige inte tillräckligt attraktivt att investera i, saknas tillstånd att bedriva verksamhet och el då behövs heller inte någon arbetskraft, avslutar Per Hidesten.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seOm oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna om räntebeskedet: Bra och motiverat!7.11.2024 09:52:29 CET | Pressmeddelande
”Det är bra och motiverat att Riksbanken sänker räntan med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 2,75 procent", säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna om dagens räntebesked.
Konjunkturprognos: Bottenkänning?6.11.2024 10:25:38 CET | Pressmeddelande
Förbättrat konjunkturläge 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Bekymmersamt och högt bud från facken4.11.2024 15:43:22 CET | Pressmeddelande
I dag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Sämre läge både i stort och i basindustrin30.10.2024 10:13:12 CET | Pressmeddelande
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
Lönebildningen kan inte baseras på förhoppningar22.10.2024 13:17:15 CEST | Pressmeddelande
”Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande.” Det säger Kerstin Hallsten i en kommentar till Konjunkturinstitutets årliga lönebildningsrapport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum