Drivkraft Sverige

Hasslers förslag riskerar att försena omställningen

Dela

De 46 förslagen i Hasslers rapport innebär att Sverige måste börja om från början med nytt angreppsätt med nya klimatmål och styrmedel. I rapporten föreslås ett tio-tal nya uppdrag och utredningar. Det kommer att innebära att Sverige riskerar att tappa tempo och fokus i omställningen.

Professor John Hassler föreslår att flera av de styrmedel som ska implementeras inom ramen för Fit for 55 kompletteras med nationella krav ovanpå EU:s regelverk, t.ex. ett nationellt utsläppssystem, och nationella tillägg till AFIR. Drivkraft Sverige håller med Hassler om att strukturomvandlingen kräver en plan. Rapporten beskriver däremot inte hur omställningen kommer att se ut mellan 2024-2029.

-Det är positivt att rapporten tydliggör fokus på elektrifieringen för transportsektorn men det är viktigt att utbyggnaden av laddinfrastrukturen baseras på efterfrågan och inte på utbudsplaner, säger Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige.

-Det är även positivt att Hassler pekar på att biodrivmedel kommer att spela en viktig roll i omställningen. Däremot går det inte att läsa ur rapporten hur biodrivmedlens användning ska främjas. Hassler anser att ett kvantitativt produktionsmål kan vara befogat. Drivkraft Sverige stödjer inte detta utan anser att åtgärder och styrmedel bör fokusera på efterfrågan och inte på utbudet. Som det ser ut historiskt sett har det varit dyrare att producera biodrivmedel än det fossila. Om vi ska få fart på omställningen måste det förnybara stimuleras och få bättre förutsättningar än det fossila, avslutar Jessica Alenius.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Drivkraft Sverige är branschorganisationen för bränsle- och drivmedelsbranschen. Våra medlemsföretag omfattar cirka 2700 marknadsplatser och 6 raffinaderier. Branschen befinner sig mitt i omställningen från det fossila till det förnybara där biodrivmedel och elektrifiering är hörnstenar för att lyckas bli klimatneutrala 2045.

Missa inte vårt seminarium – Ny klimatpolitik? Vad betyder det för transportsektorns omställning som hålls 25 oktober. Vid seminariet presenterar John Hassler förslagen i rapporten. Länk till mer information och anmälan. 

Följ Drivkraft Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Drivkraft Sverige

DRIVMEDELSÅRET 2024 – Sveriges utsläpp ökade när andelen förnybart sjönk12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt inom drivmedels- och laddbolagsbranschen. Koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent under 2024 jämfört med 2023. Orsaken till utsläppsökningen är främst att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. De totala utleveranserna av bränsle ökade också något vilket bidrar till utsläppsökningen. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.

Andelen biodrivmedel lägst sedan 2014, utsläppen ökar kraftigt20.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt för drivmedels- och laddbolagen. Omställningen har fått sig en törn, koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökar med 23 procent under årets första tio månader jämfört med samma period 2023. Orsaken till utsläppsökningen är att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye